(18+) Terrorhullám Izraelben: öt emberrel végzett egy palesztin merénylő Tel-Aviv egyik elővárosában
Egyre sűrűbbek a támadások a zsidó államban, többért ISIS-hoz köthető arab-izraeliek a felelősek
(18+) Terrorhullám Izraelben: öt emberrel végzett egy palesztin merénylő Tel-Aviv egyik elővárosában

Youtube/Al Jazeera

2022. 03. 30.
Öt ember életét vesztette, köztük két ukrán állampolgár is, és többen megsebesültek, amikor egy palesztin férfi lövöldözésbe kezdett a Tel-Aviv elővárosának számító, zömében ortodox zsidók által lakott Bnei Brakban. A rendőrség agyonlőtte a támadót. Felkavaró felvételek.

Elie Bin, a Magen David Adom - a helyi Vöröskereszt - igazgatója a Kan televíziós csatornának elmondta, hogy az elővárosban két különböző helyen követtek el támadást.

"Öt sebesültünk van, négy áldozat a helyszínen, az ötödik pedig a kórházba szállítás után meghalt"

- tudatta Bin.

A rendőrség szerint a terrortámadás két meg nem nevezett áldozata ukrán állampolgár, 23 és 32 évesek, egy élelmiszerboltban lelték halálukat. A férfiak az üzlet bejáratánál ültek, amikor a terrorista tüzet nyitott. Kilétükről nem árultak el további részleteket, és azt sem tudni, mióta tartózkodnak Izraelben.

A másik három áldozat rendőr: Amir Khoury (32); Yaakov Shalom (36) és Avishai Yehezkel (29).

A rendőrség megerősítette a támadás tényét, s egyúttal közölte, hogy agyonlőtték a támadót.

De sem a nevét, sem tettének esetleges motívumait nem hozták nyilvánosságra. Egyelőre annyit tudni, hogy feltételezhetően egyedül követte el a támadásokat. Eli Levy, a rendőrség szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy egyelőre vizsgálják, voltak-e cinkosai az elkövetőnek. Letartóztattak egy másik gyanúsítottat, de nem tudni, hogy volt-e köze a támadásokhoz.

A The Times of Israel című lap helyszíni tudósítója rendőri forrásokra hivatkozva arról írt, hogy terrorista támadásról van szó, elkövetőjét a 27 éves Dia Hamarsha néven azonosították, Ya'bad faluból, Ciszjordánia északi részéről származik. 2015-ben hat hónapos börtönbüntetésre ítélték illegális lőfegyverek kereskedése és terrorista csoporthoz kötődés miatt, és amiért illegálisan dolgozott egy bnei braki építkezésen.

A közösségi médiát később bejárt videón az látható, ahogy a támadó arabul kiabál, és egy lakóutcában gépkarabélyával lő a járókelőkre.

Hírportálján a lap arról számolt be, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin terrorszervezet egyik vezetője, Musír al-Maszri a Hamász rádióadójának úgy nyilatkozott, hogy "a Tel-Aviv-i hadművelet kiemeli a palesztinok egységét, éljenek bárhol is". Az övezetben a támadás után édességeket osztogatva ünnepeltek.

Izraelben egy héten belül ez volt a harmadik fegyveres támadás.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kedd este azonnal összehívta a biztonsági szolgálatok vezetőit a helyzet értékelésére.

Késes merénylő Jeruzsálem szívében és Netanján is

Egy rendőr könnyebben megsérült, miután két gyanúsított megtámadta őket szerdán a jeruzsálemi Mahane Yehuda piacon. Az incidens háttere egyelőre tisztázatlan.

A rendőrséget először a piacon látott gyanúsítottakról szóló bejelentés miatt hívták a helyszínre. A gyanúsítottak a rendőrök kiérkezésekor elfutottak, és gyalogos üldözés után rátámadtak a rendőrökre.

Az összetűzés során a rendőrök az egyik gyanúsított alsótestére lőttek, és könnyebben megsebesítették őket. Az első hírek szerint az egyik gyanúsított kést hordott magánál.

Az orvosok szerint egy 32 éves férfi könnyebben megsérült egy késelésben az északi Netanja városában. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint az áldozatot kórházba szállították. A feltételezett támadót a helyszínen őrizetbe vették. A rendőrség szerint az eset nem terrorizmushoz köthető.

(MTI/Jpost/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!