hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kicsoda valójában Kissinger, aki még ma is felhívhatná Putyint vagy Hszi Csin-pinget?
Kissinger 100: Töretlen befolyás, ellentmondásos örökség
Kicsoda valójában Kissinger, aki még ma is felhívhatná Putyint vagy Hszi Csin-pinget?

Fotó: AP / Susan Walsh

2023. 05. 31.
Henry Kissinger, aki a napokban töltötte be 100. életévét, kétségtelenül a 20. század nemzetközi kapcsolatokra legnagyobb befolyást gyakorló külpolitikai tanácsadója. Munkássága a mai napig nagy hatással van a világ vezetőire, munkássága azonban messze nem makulátlan.

A náci Németországból az Egyesült Államokba menekült amerikai zsidó diplomata, stratéga és külpolitikai tanácsadó, Henry Kissinger még százéves kora ellenére is fajsúlyos tényező a világpolitika színfalai mögött. Bár több szívműtéten van túl, hallási nehézségekkel küszködik és egyik szemére vak, továbbra is napi 15 órát dolgozik. A CBS amerikai televíziócsatornának adott legutóbbi interjúja szerint példátlan politikai tapasztalata, valamint az őt övező nimbusz akkora, hogy amennyiben felhívná Hszi Csin-ping kínai elnököt vagy Putyin orosz elnököt, hogy tanácsot adjon külpolitikai kérdésekben, nagy valószínűséggel ma is felvennék neki a telefont.

Kissingert, aki fénykorában Nixon és Ford elnöksége alatt az Egyesült Államok külügyminisztereként és nemzetbiztonsági tanács­adójaként keverte a lapokat, az amerikai politika mindkét oldalán, illetve a főáramú médiában is rendre celebként ünneplik, ugyanakkor az elmúlt években megerősödtek azok a hangok is, melyek szerint nem jobb bármely más háborús bűnösnél. Tanácsai milliók, sőt milliárdok életét befolyásolták, befolyásolják mind a mai napig. 

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!