hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sokba kerülhet az amerikai típusú vezetési stílus Von der Leyennek
Brüsszel és Washington között
Sokba kerülhet az amerikai típusú vezetési stílus Von der Leyennek

Fotó: AP / Jean-Francois Badias

2022. 10. 13.
A hatalom központosításával, és a Washingtonhoz való erős közeledéssel egyre inkább idegeníti el brüsszeli kollégáit és az uniós országok képviselőit Ursula Von der Leyen, mutat rá a POLITICO magazin egyik friss elemzése.

Hosszú évek óta kering a köztudatban egy azóta már megcáfolt, de mégis beszédes anekdota Henry Kissingertől, aki a történet szerint egyszer a következő kérdést tette fel: „Kit hívjak, ha Európával akarok beszélni?” Többen reménykedtek abban, hogy az Unió egy ponton eljut majd odáig, hogy elnöke és külügyminisztere lesz, akikkel majd közvetlenül tárgyalhat például az amerikai elnök és külügyminiszter. Most, legalábbis a Politico forrásai szerint Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aktívan dolgozik azon, hogy központosítsa a hatalmat, és ezzel egyre többek felháborodását váltja ki a blokkon belül.

Angela Merkel pártfogoltja 2019-ben lett az Európai Bizottság (az Európai Unió döntés-előkészítő, végrehajtó, döntéshozó, ellenőrző és képviseleti szerve) első női elnöke, miután az Európai Parlamentben az úgynevezett Spitzenkandidat rendszert (melynek keretében egy páneurópai párt által megnevezett jelöltek egyike kaphatja meg a posztot) előnyben részesítők ellenvetései ellenére katapultált a posztra Emmanuel Macron segítségével.

Von der Leyen rendhagyó módon a Berlaymont EU-székház 13. emeletén levő irodája mellett egy tágas hálószobát alakíttatott ki egy egykori mosodából, ahol azóta is rengeteg időt tölt. Sokan panaszkodnak arra, hogy többek között ez is vezetett ahhoz, hogy bunker mentalitással kormányoz, csupán tanácsadók szűk csoportjának segítségével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!