hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csillagokat látnak: Ukrajna az európai unió küszöbén?
Csillagokat látnak: Ukrajna az európai unió küszöbén?

Brüsszelitüntetők Ukrajna EU-tagságát követelik. A többség viszontinkább békét akarna.(Fotó: AP / Olivier Matthys)

2022. 06. 30.
Senki sem járhat jól azzal, ha Ukrajna EU-tagállammá válna, amit az uniós politikusok is jól tudnak. Ezért puszta marketingfogás az, hogy tagjelöltté nyilvánították, és semmiféle kötelezettséget nem jelent az Európai Unió számára; a tagfelvételi folyamat akár évtizedekig is eltarthat, főleg, hogy messze nincs konszenzus a kérdésben.

A legjobb példa az elhúzódó tagfelvételi eljárásokra Törökország, amely 1987 óta, azaz 35 éve várja, hogy végre felvegyék az EU tagállamainak sorába. Alig jobb a helyzet Észak-Macedónia esetében, amely már 18 éve próbál belépni az Unióba. Montenegró, Albánia és Szerbia is lassan nagykorú tagjelöltté válik, 14 és 13 éves várakozási idővel.

Ebbe a sorba áll be most Ukrajna és Moldova is, akik még csillogó szemű újoncként arra számítanak, hogy valósággá válik Ursula van der Leyen ígérete, hogy heteken belül beléphetnek az EU-ba.

Nem eszik azonban ilyen forrón a kását. Ahhoz, hogy egyáltalán a tárgyalások megkezdődjenek, az Európai Tanács tagjai, azaz a tagállamok kormányfői és államfői egyhangú döntést kell, hogy hozzanak a kérdésben. Ez a konszenzus azonban egyelőre nem is lehetne távolabb a realitástól, ugyanis a 27 tagállam többsége nincs meggyőződve arról, hogy Ukrajna felvétele megvalósítaná azokat a célkitűzéseket, amelyeket a bővítés céljaiként megfogalmaztak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!