hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Az emberi jogainkat akarjuk” – A kínai tüntetések háttere
Tömegek követelik a lezárások végét és Hszi távozását
„Az emberi jogainkat akarjuk” – A kínai tüntetések háttere

A tüntetések mintegy 50 egyetemre is kiterjedtek, köztük a kínai elnök volt egyetemén, a pekingi Csinghuán is demonstráltak.(Fotó: AP / Kanis Leung)

2022. 12. 01.
Betelt a pohár: példátlan tüntetéshullám indult Kína-szerte az utcákon és az egyetemi campusokon a három éve tartó, embertelenül szigorú Covid-lezárások miatt. A demonstrálók Hszi Csin-ping elnök távozását és a kommunista uralom végét követelik.

Egy hónappal ezelőtt a kínai vezetés még teljességgel legyőzhetetlennek tűnt, mikor Hszi Csin-ping elnök a kommunista pártkongresszuson bebetonozta hatalmát, illetve volt vezetőinek és kritikusainak befolyását jelentősen visszaszorította. Ezt fémjelezte a volt kínai elnök, Hu Csin-tao hirtelen és megalázó kivezetése a kongresszus záróceremóniájáról is. 

Az elmúlt hetekben azonban a kormány és a kínai nép közötti konfliktus elharapódzott, miután egyes városok és tartományok több mint 100 napon át tartó szigorú korlátozásokat voltak kénytelenek elszenvedni Kína „zéró Covid” politikája miatt, annak ellenére, hogy alig több mint 38 000 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az 1,4 milliárdos lakosságból.

Olyan példátlan kiterjedésű tüntetésekre került sor Pekingben, Sanghajban, és még legalább öt másik városban, melyek több elemző szerint jelentőségükben és potenciáljukban leginkább a hónapok óta tartó iráni tüntetésekre hasonlítanak. Nem is csoda, hiszen mindkét ország hasonló autoriter víziót és világképet képvisel. Bár a tüntetések kiváltó okai különbözőek: a nők vallási alapú nyomorgatása, illetve a fojtogató Covid-lezárások, céljuk ugyanaz: kiszabadulni a diktatórikus elnyomás alól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!