hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A világtörténelem legsikeresebb pártja: mi a titkuk?
A kínai kommunisták 100 éve
A világtörténelem legsikeresebb pártja: mi a titkuk?

Centenáriumi ünnepség Pekingben(Fotó: AP / Ng Han Guan)

2021. 07. 14.
Július elsején ünnepelte fennállásának centenáriumát a KKP. A kínai kommunistáknak valóban van mit ünnepelniük: a világtörténelem egyik legsikeresebb pártjának bizonyultak, pozícióik pedig erősebbek, mint valaha. Ennek azonban hatalmas ára volt.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Ünnepi beszédében Hszi Csin-ping, kínai elnök azt mondta: „Soha nem fogjuk hagyni, hogy bárki bántalmazza, elnyomja, sanyargassa Kínát. Aki erre vállalkozik, 1,4 milliárd ember acélfalába fog ütközni” – mondta. E mondata nemcsak egy újabb megnyilvánulása annak a félelmetes magabiztosságnak, ami aggodalommal tölti el a nyugati vezetőket, hanem sokat elárul a kommunisták sikerének titkáról és a kínai néplélekről is.

Misszionáriusok és gyarmatosítás

1921-ben Kínában kaotikus állapotok uralkodtak. A 19. századi ópiumháborúk során félgyarmati sorba süllyedt országban a Csing-dinasztiát felváltó köztársasági rendszer 10 éves működés után széthullott. Beköszöntött a hadurak időszaka, akik hadseregeikkel egymás ellen harcolva százezrek halálát okozták. Ezekbe a küzdelmekbe a nyugati hatalmak is gyakran beavatkoztak, miközben a nacionalisták pártja, a Kuomintang igyekezett egyesíteni az országot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!