hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ferencváros kontra Kína: kell-e Budapestre kínai egyetem?
Érvek és ellenérvek a Fundan-projekttel kapcsolatban
Ferencváros kontra Kína: kell-e Budapestre kínai egyetem?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 29.
Titkosított tervek, kiszivárgott dokumentum, kínai gigahitel, Diákváros, ellenzéki tiltakozás, helyi népszavazás. Rendkívüli ellen­állásba ütközött, hogy egy hete megjelent a Magyar Közlönyben: a sanghaji Fudan Egyetem Buda­pesten épít campust.

Először csak egy kiszivárgott minisztériumi dokumentumból értesült a közvélemény, majd április 21-én szerdán a Magyar Közlönyben is megjelent, hogy egy kormányzati stratégiai megállapodás keretében, Ferencvárosban valóban felépül a kínai Fudan Egyetem első külföldi campusa. A tervekkel kapcsolatban számos kérdés felmerült. Kötelező lesz a kínai kommunista ideológia az egyetemen?

Nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot? Mennyibe kerül a beruházás? Miért kínai, állami építési vállalat fogja kínai hitelből felépíteni?

A projekt először Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárhoz tartozott, amit azonban a botrány kirobbanása után hirtelen kivett a miniszterelnök a kezéből, és már a kormányzat részéről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felel a körülbelül 500-580 milliárdos beruházásért (ezzel elnyerte a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztosi címet), melynek lényege, hogy a kínai elit egyetem egy magyarországi intézményt hozna létre (körülbelül úgy, ahogy a Közép-Európai Egyetem, a CEU működött). A beruházást jelentős részben kínai hitelből finanszíroznák, a kivitelezést a világ legnagyobb építőipari cégére, a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatra bíznák, ami valószínűleg kínai munkásokkal építkezne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!