hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az amerikaiak fúrták meg a Fudan-projektet?
A magyar-kínai kapcsolatok és a nagyhatalmi játszmák
Az amerikaiak fúrták meg a Fudan-projektet?

Tüntetés a Fudan Egyetem ellen. Népszavazás dönthet a beruházásról. (Forrás: MTI / Balogh Zoltán)

2021. 06. 09.
„Nem irreális a Fudan-ügynek az az értelmezése, miszerint az amerikaiak most elkaszáltak egy kínai projektet a saját szövetségesük területén” – vélekedett a Heteknek Salát Gergely Kína-kutató, akivel a kínai–magyar kapcsolatokról és a nagyhatalmi játszmákról beszélgettünk.

A magyar, illetve a kínai félnek miért érné meg, ha a Fudan Egyetemnek campusa épülne a Csepel-szigeten? Mi ebben a politikai, gazdasági, tudományos haszon?

– A magyar kormány pontos motivációit nyilvánvalóan nem ismerem, de az látható, hogy Magyarország szeretné növelni a nemzetközi mozgásterét. Kereskedelmi, befektetési, gazdasági szempontból 90 százalékban a nyugati világhoz kötődünk, biztonsági szempontból pedig 100 százalékban, így a kapcsolataink bővítésére logikus lehetőség, hogy a rivális nagyhatalmak felé történik egy elmozdulás. Ez a fajta reálpolitika nem új keletű, a nagyhatalmak közé „szorult” kis nemzetek rendszerint megpróbálkoznak ezzel, mint ahogy nálunk is volt már ennek előzménye, elég, ha a Kállay-kettősre vagy Kádár János nyugatpolitikájára gondolunk.      

Pekingnek egyáltalán nem volt fontos a Fudan-projekt, inkább a magyar fél szerette volna, hogy a kínaiak hozzanak ide valamit. Gazdaságilag nem tudtunk olyat kínálni, ami különösebben felkeltette volna az érdeklődést, ráadásul olyan területet kellett választani, amelyben a politikának jelentős irányító szerepe van. Ezért adtunk egy visszautasíthatatlan ajánlatot – vagy a tárgyalások során kialakult egy ilyen – oktatási téren, amelyben a haszon számottevő része Kína oldalán realizálódik, a kockázat pedig leginkább a magyar fél oldalán jelenik meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!