hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Portré: a Halál Bizottságából érkezett Irán új elnöke
Ebrahim Raiszi Mohamedig tudja visszavezetni a családfáját
Portré: a Halál Bizottságából érkezett Irán új elnöke

Fotó: AP / Ebrahim Noroozi

2021. 06. 24.
Új elnököt választott Irán a múlt héten, akinek a személyével kapcsolatban komoly aggályok fogalmazódtak meg a világsajtóban. A hivatalba lépő Ebrahim Raiszi korábban a Halál Bizottság tagjaként szerepet játszott tízezrek kivégzésében, s Mohamed próféta vér szerinti sarjaként tartják számon hivatalosan.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Augusztusban lép hivatalba Ebrahim Raiszi, Irán napokban megválasztott nyolcadik elnöke. Csaknem 62 százalékos támogatottsággal aratott elsöprő győzelmet a jelenleg 60 éves politikus. A június 18-i elnökválasztást számos jogi és legitimitási aggály övezte, amelyek természetesen nem hagyták szótlanul a világsajtót sem.

A szavazásra jogosult iráni állampolgároknak több mint a fele még csak részt sem vett a voksoláson. Ez az arány jóval elmarad a 2017-es szavazáshoz képest, amelyen 73,3 százalékos részvétel volt, és amelyen szintén részt vett Raiszi. Már a pénteki választásokat megelőzően világossá vált a nemzetközi elemzők számára, hogy Ebrahim Raiszi valamennyi esélyes kihívóját gondosan megakadályozták abban, hogy részt vegyenek az elnöki székért vívott küzdelemben. A nemzetközi közösség az így kialakult helyzetet nonszensznek nevezte. A választási kampányban magát megmérettető hét másik elnökjelölt személye gyakorlatilag teljesen ismeretlen volt az iráni társadalom széles rétegei előtt, tehát nem is jelentettek valós veszélyt Raiszi számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!