hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irán egyre közelebb a nukleáris dzsihádhoz
Részletek Teherán nukleáris üzelmeiből
Irán egyre közelebb a nukleáris dzsihádhoz

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 06. 18.
Még június elején nyilvánosságra kerültek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentésének egyes részei, amelyek értelmében megállapítást nyert, hogy az Irán birtokában lévő dúsított urán mennyisége egyre inkább fenyegető mértékben haladja meg a megengedett értéket. A perzsa állam ezzel újfent közelebb került egy nukleáris dzsihád lehetőségéhez.  

Fontos kiindulópont az ügy kapcsán, hogy az Egyesült Nemzetek nukleáris ügyekre szakosított kormányközi szerve, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábban már több próbálkozás ellenére sem tudta pontosan feltérképezni Irán nukleáris ténykedéseit.

Radioaktív szőnyegek

Erre jó például szolgál az az eset, amikor az ENSZ Közgyűlése előtt 2018 novemberében tartott beszédében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszámolt arról, hogy Irán egy titkos atomraktárral rendelkezik, amely nagy mennyiségű anyag, illetve felszerelések tárolására szolgál Irán földalatti nukleáris fegyverprogramjához. 

Noha az iráni vezetők ragaszkodtak ahhoz, hogy az előbb említett nukleáris raktár csupán egy szőnyegtisztító létesítmény, radioaktív urán nyomait fedezték fel a helyszínen; Izrael figyelmeztetése és más jelentések tehát pontosnak bizonyultak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!