hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dühös gazdák a holland választások nagy győztesei
Komoly tüske keletkezett Mark Rutte oldalában
Dühös gazdák a holland választások nagy győztesei

A gazdák az őket ellehetetlenítő klímapolitika ellen tiltakozva traktorokkal blokkolták a kormányépületeket, és trágyát dobtak ki az autópályákra.(Fotó: AP / Peter Dejong)

2023. 04. 05.
A holland politikát megdöbbentette egy ellenzéki, mezőgazdasági termelői mozgalom váratlan sikere, amely a tartományi választások után a parlament felsőházának legnagyobb pártja lesz.

A Gazdák-Polgárok Mozgalma (BoerBurgerBeweging, BBB) csak 2019-ben alakult a széles körű gazdatüntetések nyomán.

A legtöbb szavazat megszámlálása után azonban a szavazatok közel 20 százalékával 75-ből 15 szenátusi helyet szerezhetnek. A fejlemények kétségessé tették a holland kormány ambiciózus környezetvédelmi terveinek megvalósulását, és egész Európa nagy figyelemmel kíséri őket.

Tavaly a holland koalíciós megállapodás, mellyel a kormány 25 milliárd eurót különített el a nitrogén-kibocsátás elleni küzdelemre, országos tiltakozást váltott ki a mezőgazdaságban dolgozók körében. A megállapodás célja volt, hogy egyes régiókban akár 70 százalékkal is csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami viszont ellehetetlenítené a mezőgazdaság működését és a szarvasmarhatartást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!