hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elképesztő robbanás előtt a drónpiac
A szabályozás alig tud lépést tartani a fejlődéssel
Elképesztő robbanás előtt a drónpiac

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 14.
Az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak majd a drónokkal összefüggő területek, amelyeknek a gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Ma keveseket ér váratlanul, ha egy nagyobb rendezvényen a fejek fölött az égbolton elsuhan egy kis zümmögő repülő szerkezet. A drónok bevonultak a hétköznapjainkba. Egyre több pilóta nélküli repülőt helyeznek üzembe világszerte. Eredetileg az amerikai hadsereg fejlesztette ki a drónokat a hatvanas években megfigyelésekre, illetve pilóta nélküli hosszabb, veszélyes feladatokra. Azóta nagy ütemű fejlődésen mentek keresztül. Népszerűségüknek egyik fő oka a sokoldalúság: nemcsak fotózáshoz, hanem térképkészítéshez, adatgyűjtéshez, bűnözők felkutatásához, mezőgazdasági munkákhoz, sőt szállításhoz is használják. Norvégiában épp tesztelik, hogy miként oldható meg az orvosi minták drónos szállítása két, egymástól 100 kil­ométerre lévő kórház között. Indiában már drónokkal oldják meg a koronavírus elleni oltóanyag elszállítását a nehezen elérhető, rosszul ellátott és rossz útviszonyokkal rendelkező területekre. Egy svájci–svéd cég pedig olyan drónt dobott a piacra, amely a korábbiaknál gyorsabban és megbízhatóbban deríti fel a gázszivárgást.

Szédületesen növekvő iparág

2018-ban a drónalapú logisztikai piac mérete még alig 24 millió dollár volt, 2027-re ez az érték 1,6 milliárd dollárra nőhet. A Barclays bank előrejelzése szerint öt év alatt a tízszeresére, a tavalyi 4 milliárd dollárról 40 mil­liárdra is emelkedhet a drónpiac össz­értéke.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!