hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mióta áll Róma, az örök város?
Mióta áll Róma, az örök város?

Fotó: Surjányi Dávid

2024. 04. 17.
A hagyomány szerint 2777 évvel ezelőtt alapította Rómát Romulus és ikertestvére, Remus. A dátumot jóval később következtette ki egy ókori történetíró, ám ettől még tény, hogy a civilizációnkat alapvetően meghatározó város évezredek óta áll.

Április 21-e Róma születésnapja, amelyet az ezredforduló óta rendszeresen látványos felvonulásokkal és programokkal ünnepelnek meg az olasz fővárosban. Legionáriusok, a császári test­őrség pretoriánusai, a diadalmenet élén haladó babérkoszorús hadvezérek, caesarok, tógás szenátorok, rabszolgák vállára emelt ágyon vitt matrónák, fehér ruhában táncoló és rózsaszirmokat hullató Vesta-szűzek, oroszlánbőrbe bújt gladiátorok, láncra vert barbárok vonulnak ilyenkor végig a Circus Maximus mezejétől a Capitolium dombja alatt, végig a Forum Romanum mellett, egészen a Colosseumig.

Az olasz kormány szeretett volna politikai jelentőséget is adni az ünnepnek, 2010-ben például az Augustus császár emelte Ara Pacis-békeoltárnál fogott volna kezet az izraeli államfő és a Palesztin Hatóság elnöke, ám ez végül elmaradt, mert Mahmúd Abbász lemondta a néhai izraeli elnökkel, Simon Peresszel való találkozót. (Oltár a Tiberis partján. Hetek, 2012. május 31.)

Róma azon ritka városok egyike, ahol az évezredes történelem elválaszthatatlanul együtt él a modern metropolisszal, a Colosseo metrómegállóból a felszínre érkezve közvetlenül az ókori világ egyik csodájának lábánál állunk, néhány lépéssel arrébb Titus római hadvezér, későbbi császár diadalíve, rajta a mai napig rejtélyes domborművel, a jeruzsálemi templomból elhurcolt kincsekkel. (Izrael tárgyal Rómával az ősi tárgyakról. Hetek, 2023. november 16.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!