hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eddig tagadták, most mégis bemutathatja Jeruzsálem kincseit a Vatikán
Izraeli kormánymegbízott tárgyal Rómában az ősi tárgyakról
Eddig tagadták, most mégis bemutathatja Jeruzsálem kincseit a Vatikán

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 11. 16.
Szeptemberben jelent meg egy meglepő hír több izraeli hírportálon, miszerint Amihai Elijahu jeruzsálemi ügyekért és örökségvédelemért felelős miniszter megbeszélést folytatott egy vezető olasz parlamenti képviselővel, aki azt állította neki, hogy Olaszország kész visszaszolgáltatni a 2000 éve a jeruzsálemi templomból elhurcolt tárgyakat. A hírről az izraeli kormány tanácsadóját, Harry Moskoff rabbit kérdeztük meg.

Moskoff a Zsidó Örökség Projekt elnevezésű múzeumi csereprogram igazgatója, és az elmúlt két évben kiemelt feladata Rómában az, hogy a Vatikán illetékeseivel egyeztessen az esetlegesen birtokukban lévő ősi kulturális értékek visszaszolgáltatásáról.

A tárgyalássorozat legizgalmasabb témája természetesen az, hogy van-e a pápai állam birtokában bármi olyan tárgy, amely a Római Birodalom légiói által Kr. u. 70-ben elfoglalt Jeruzsálemből kerülhetett Rómába, beleértve a hajdani zsidó Szentély különleges tárgyait. Bár az olasz fővárosban, a Colosseum közelében található Titus-diadalíven egyértelműen látható, hogy a jeruzsálemi Templom több kincsét, köztük a hétágú arany gyertyatartót a római hadvezér győzelmi menetében felvonultatták, évszázadokon át a történészek és a Vatikán egyértelmű álláspontja az volt, hogy nem tudnak ezeknek a tárgyaknak a hollétéről.

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, címe: „Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó”. A kiadványban európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A bookazine 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!