Aggódik a Palesztin Hatóság, hogy Izrael a Harmadik Szentély felépítését tervezi
Abbász tanácsadója szerint a "telepesek" a Szikladómot is lerombolnák a cél elérése érdekében
Aggódik a Palesztin Hatóság, hogy Izrael a Harmadik Szentély felépítését tervezi

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 11.
Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság vezetőjének vallás- és iszlámügyi tanácsadója szerint "komoly veszélyt" jelentenek a zsidó telepesek felhívásai, melyek a Szikladóm "lerombolására és zsidó Szentéllyel való felcserélésére" irányulnak.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A történelem során kétszer állt zsidó Szentély a Templom-hegyen, mely kiemelkedő jelentőséggel bír a zsidó vallásgyakorlatban és istentiszteletben. A zsidóság legszentebb, a muszlim vallás harmadik legszentebb helyén azonban, miután a Nagy-Heródes által épített Szentélyt i.sz 70-ben lerombolták a rómaiak, a Sziklamecset áll. A zsidóság azonban hisz abban, hogy Harmadik Szentély is fel fog épülni majd a hegyen, és visszaáll a több évezredes rendtartás a papi és áldozati rendszer is.

Mahmúd Habbas (neve majdnem megegyezik Abbászéval) kijelentette, különösen aggasztónak tartja törekvéseiket, tekintve, hogy

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök széleskörű támogatását élvezik.

Nyilatkozata nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a hivatalos palesztin hírügynökség, a Wafa arról számolt be, hogy a Szentély Templom-hegyen való felépítését támogató zsidó szervezetek arra kérték az izraeli kormányt, hogy nyújtson be a Szikladóm lebontására és helyén egy zsidó Szentély felépítésére vonatkozó javaslatot a jeruzsálemi Iszlám Alapítványok Minisztériumához és a jordán kormányhoz. 

Habbas szerint

"tilos" figyelmen kívül hagyni efféle felszólításokat, és a világ arabjainak, muszlimjainak határozott választ kell adniuk a javaslatra.

Abbász vallásügyi tanácsadója hírhedt arról, hogy rendszeresen Izrael-ellenes uszító nyilatkozatokat tesz. 2018-ban Izrael Al-Aksza mecset látogatására vonatkozó korlátozó intézkedéseit náci módszerekhez hasonlította. Egy évvel korábban pedig egy templom-hegyi merényletet követő izraeli biztonsági intézkedésekről állította azt, hogy egyértelműen sértik nemzetközi testületek Jeruzsálemmel és szent helyei státuszával kapcsolatos egyezményeit és döntéseit.

Szintén abban az évben egy prédikációja során, melyen maga Abbász is részt vett, Habbas figyelmeztette az Egyesült Államokat, ne merje átköltöztetni nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, mivel az "hadüzenettel" érne fel.

(Arutz7/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!