hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit és hogyan tanuljunk, hogy sikeresek legyünk?
A pénzügyi intelligencia bibliai alapjai – 4. rész
Mit és hogyan tanuljunk, hogy sikeresek legyünk?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 04. 13.
Dániel prófétát a Biblia rendkívüli szellemi emberként tárja elénk. Királyok tanácsadója, a Perzsa Birodalom főintézője. Napjában háromszor imádkozik, és a világtörténelem titkait feltáró próféciákat kap Istentől. Ha figyelmesen olvassuk a történetet, kiderül, hogy sorsának alakulásában – isteni elhívása mellett – intellektuális képességei is szerepet játszottak.

Könyvének elején olvassuk, hogyan került Dániel a babiloni király udvarába: „És monda a király Aspenáznak, az udvarmesterek fejedelmének, hogy hozzon az Izrael fiai közül és királyi magból s előkelő származású ifjakat, akikben semmi fogyatkozás nincsen, hanem akik ábrázatra nézve szépek, minden bölcsességre eszesek, és ismeretekkel bírnak, és értenek a tudományokhoz, és akik alkalmatosak legyenek arra, hogy álljanak a király palotájában…” (Dániel 1:3–4).

Szellem és értelem

A babiloni király követelménye volt, hogy az udvarába kerülő fiatalok „minden bölcsességre eszesek” legyenek, „ismeretekkel bírjanak” és „értsenek a tudományokhoz”. Itt nem csupán az alkalmazható bölcsességről van szó, hanem tudásanyagról is. Dániel későbbi, rendkívüli szolgálatának előfeltétele volt a képzettsége. Enélkül szóba sem álltak volna vele a birodalom felsőbb köreiben. Ezután a „belépő” után a nyelvtanulás következett: „…és tanítsák meg azokat a káldeusok írására és nyelvére” (4). A birodalom és a közigazgatás nyelvének ismerete alapvető fontosságú volt. Sidrák, Misák és Abednégó hasonlóan kerültek be a király elé, és lettek a birodalom „gondviselői” (2:49).

Dániel és társai eleget tettek azoknak a követelményeknek, amelyek a társadalom legfelsőbb köreiben való forgolódás feltételei voltak. Az isteni kegyelem és a szellemi tartalom – Dániel esetén az álmok magyarázatának karizmatikus ajándéka – mindezeken felül nyugodott meg rajtuk és tette őket képessé elhívásuk betöltésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!