hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
Megosztó óriás
Kedves Olvasó!

2021. 02. 25.
„A Facebook arrogáns módon úgy gondolta, hogy Ausztráliában is azt tehet, amit csak akar. Kénytelenek voltak belátni, hogy ez nem így van, és a mi győzelmünk más országoknak is segíthet a küzdelemben” – mondta lapunknak az egyik legnagyobb ausztrál napilap, a The Australian külpolitikai szerkesztője, Greg Sheridan. Az ausztrál Facebook-háború legalább olyan izgalmas, mint amilyen fontos epizód: ez az első alkalom, amikor a közösségi óriást rá lehet kényszeríteni arra, hogy díjat fizessen a tartalomgyártóknak a hírek után, amelyek jelentős forgalmat és profitot termelnek neki.

Jó volt látni, hogy miután a Facebook a kontinensnyi országban egyfajta zsarolásként letiltotta a híroldalakat – meg egy sor közcélú oldalt – az emberek nem a nemzeti kormány ellen fordultak, hanem ellenkezőleg, felsorakoztak mögé.

Mark Zuckerberg elszámította magát, és kénytelen volt meghátrálni – még ha az egyelőre nem is világos, hogy pontosan kiknek és mennyit kell majd fizetniük.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika
Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

Sajátos helyzet ez: kisemberként örülünk, hogy a Facebook csatát vesztett, de az erről szóló hírt is ott osztjuk meg. A közösségi oldal a mindennapjaink része, egyfajta közművé vált, és az adatainkkal fizetünk érte. Eközben panaszkodunk rá, hogy függőséget okoz, ideológiai alapon tilt felhasználókat és tartalmakat (lásd Trump száműzetését vagy a Hetek házasságról szóló címlapjának letiltását), és fogalmunk sincs, hogy egy választási kampányt az algoritmusok hogyan befolyásolhatnak.

Kinéz már egy alapos szabályozás Európában és Magyarországon is, és jó lenne arról olvasni, hogy valaki sikerrel perelte az eddig nemzetek és törvények felettinek látszó Facebookot a bíróságon.

Én biztos megosztanám az erről szóló hírt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!