hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika nem örül: egyre nő a kínai befolyás a Közel-Keleten
Óvatos közeledés
Amerika nem örül: egyre nő a kínai befolyás a Közel-Keleten

Irán, Kína és Szaúd-Arábia diplomatái a két közel-keleti ország közti megállapodás aláírásának ceremóniáján.(Fotó: AP)

2023. 03. 23.
Egy hét éve zajló konfliktus zárulhat le hamarosan, amennyiben a kínai közvetítés eredményes lesz Irán és Szaúd-Arábia között. Ezzel az az üzenet is egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az Egyesült Államok nem az egyetlen nagyhatalom, amelynek a szavára hallgatnak a Közel-Keleten, és jobban teszi, ha Kínát mindinkább komolyan veszi.

Iránban egyelőre pozitív a megállapodás fogadtatása, ugyanis a marketing mögötte elsősorban az, hogy ezzel „vereséget” mértek Izraelre és az Egyesült Államokra. A két oldal abban egyezett meg, hogy tiszteletben tartják egymás szuverenitását, nem avatkoznak bele egymás belső ügyeibe, és két hónapon belül újranyitják a követségeiket is. Az is része a megállapodásnak, hogy újra életbe léptetik azt a két egyezményt, amelyek egyike 2001-ben jött létre biztonságpolitikai kérdésekre, illetve azt is, amely 1998-ban a gazdasággal, kereskedelemmel, üzleti technológiával, tudománnyal, kultúrával, sporttal és ifjúsági ügyekkel kapcsolatosan született meg a két ország között.

A feszültség oldása

A tárgyalások 2021 áprilisában kezdődtek, és Omán mellett 2022-től Kína is aktívan közreműködött, hogy megállapodás születhessen

a két rivális ország között, amelyek hét éve azért szüntették meg egymással a diplomáciai kapcsolatot, mert a szaúdiak kivégeztek egy ismert síita muszlim vezetőt, amire válaszul Teheránban támadások érték a szaúdi diplomáciai létesítményeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!