hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Franciaország visszavonul, erősödik a Wagner: nagyhatalmi játszmák Afrikában
Nagyhatalmi játszmák a fekete földrészért
Franciaország visszavonul, erősödik a Wagner: nagyhatalmi játszmák Afrikában

A Maliból kivonuló 20 km hosszú francia katonai konvoj. Közel tíz évig tartózkodtak az országban.(Fotó: Youtube / Investigations et Enquêtes)

2023. 03. 23.
Mali és a Közép-Afrikai Köztársaság után február végén Burkina Fasóból is kivonultak a francia rendfenntartók. Az így keletkező vákuum minden bizonnyal változásokat idéz elő francia Afrikában. A helyzet nem tűnik kedvezőnek az ott élő lakosságra, köztük a keresztényekre nézve.

Franciaország Afrika-politikája a második világháború után jelentősen befolyásolta az afrikai kontinens politikai és gazdasági fejlődését. Az 55 afrikai ország közül 16 volt Franciaország gyarmata, és ezek többnyire továbbra is gazdasági és politikai kapcsolatokat tartanak fenn az egykori gyarmatosítóval. Ezen afrikai országok gazdasági fejlődése jelentős mértékben függött Franciaországtól, amely számos gazdasági és pénzügyi intézkedést hozott. Az egyik legfontosabb intézkedés a CFA-frank, egy közös nyugat-afrikai pénznem bevezetése volt, ennek rendszere jelenleg éppen átalakul.

Ami a politikai kapcsolatokat illeti, Franciaország hosszú ideig támogatta a nyugatbarát diktátorokat. Az elmúlt években azonban több demokratikus és emberi jogi reformot hajtott végre az afrikai országokkal fennálló kapcsolataiban.

Azonban az Afrika-politika leginkább vitatott eleme a katonai beavatkozás. Franciaország számos alkalommal lépett fel katonailag Afrikában, hogy megvédje az érdekeit és biztosítsa a viszonylagos stabilitást. Az elmúlt években ezen a területen történt jelentős változás három országban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!