hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A génjeinkbe van írva: ezért különböznek a nők és a férfiak
Biológiai alapok a kromoszómáktól a hormonháztartásig
A génjeinkbe van írva: ezért különböznek a nők és a férfiak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 02. 03.
Képzeljük el Iksz Ipszilont – aki történetesen XY nemi kromoszómákkal rendelkezik –, amint egy nyári este összetalálkozik valakivel, akinek XX nemi kromoszómái vannak. Mit jelent ez a különbség? Mennyiben más Iksz Ipszilon, mint újdonsült ismerőse? Más egyáltalán?

A sejtjeink osztódása előtt a magjukban lévő DNS-ünk lazán összegubancolódott szerkezete jelentősen megváltozik: az összetekeredett DNS-szálak némiképp kiegyenesedve, szorosan egymáshoz simulva tömörödnek.

A folyamat eredményeképpen jönnek létre a kromoszómák, melyek száma fajonként változik: kutyában 78, macskában 38, elefántban 56 kromoszóma található. A mi testi sejtjeink (például a májat, a vesét, a bőrt vagy az agyat felépítők) kromoszómakészlete 22 pár (azaz 44) testi kromoszómából, valamint egy pár nemi, más néven ivari kromoszómából áll. Míg egészséges egyénben nem figyelhető meg jelentős különbség az egyes testi kromoszómapárok alakját tekintve, a nemi kromoszómáknál ez nem minden esetben mondható el. Ha az egyén genetikailag nő, a két kromoszóma gyakorlatilag megegyezik, és mindkettő az X betűhöz hasonlít. Csak egy X kromoszóma van azonban a sejtekben a férfiaknál – és kizárólag náluk – emellett egy, szinte a legkisebb kromoszóma van jelen, melynek alakja az Y-ra emlékeztet.

Az ivarsejtjeink kialakulásához szükséges számfelező sejtosztódás eredményeképpen azok kromoszómaszáma éppen fele annak, amennyi a testi sejtjeinkben található, vagyis 22 darab testi és egyetlen nemi kromoszóma. Méghozzá a petesejtekben az az egy mindig X, a hímivarsejtekben viszont vagy X vagy Y kromoszóma lehet. Emiatt a petesejt megtermékenyítése esetén a benne található egyetlen X kromoszóma mellé egy másik X vagy egy Y kromoszóma kerülhet, attól függően, hogy a megtermékenyítéskor a maganyagát, azaz DNS-ét a petesejtbe juttató hímivarsejt X vagy Y ivari kromoszómát tartalmaz-e.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!