Mekkora kárt okoz a gyermekekben a kísérleti transzgender-kezelés?
Szükségtelen, sőt veszélyes lehet a terápia
Mekkora kárt okoz a gyermekekben a kísérleti transzgender-kezelés?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 07. 09.
Az elmúlt évtizedben gyermek transzgender-klinikák tucatjai nyitották meg kapuikat Amerika szerte, hogy úgynevezett nemi megerősítő kezeléseket ajánljanak a nemi identitásukat megkérdőjelező gyermekeknek. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy a terápia sok esetben nem nyújt megoldást a lelki problémákra, és számos fizikai kockázatot is rejt magában.

A múlt évben az Egyesült Államokbeli Transzgender Egészségügy Szakmai Szervezete dicsérte agyakorlatot egy vezető amerikai sebésznek írt levelében, és elvetette a nemi diszfóriával küzdő gyermekek mentális kezelésének lehetőségét, mondván: „Már régóta tudjuk, hogy a pszichiátriai beavatkozás kis valószínűséggel sikeres és nagyobb valószínűséggel káros”.

Bizonyos orvosok aggodalomnak adtak hangot 

Vannak olyan gyermek endokrinológusok, akiknek számos fenntartásuk van a kezelés kockázatait illetően.

A CBN News stábja a kérdéssel kapcsolatban Dr. Paul Hruzt, a Washington Egyetem pediátriai kutatóját kérdezte meg. Hruz endokrinológusként a hormonok szervezetre gyakorolt hatását kutatja, és úgy véli, a szülőknek minimum azzal tisztában kellene lennie, hogy a nemi megerősítő kezelés még mindig kísérleti stádiumban van. 

"Nem áll rendelkezésünkre hosszútávon adat ezzel a beavatkozással kapcsolatosan a gyermekek esetében. Rövidtávú tanulmányok elérhetőek csak, melyeknek számos gyenge pontja és korlátai vannak,”

 

- magyarázta. 

Bár a kutatók elkezdtek a fiatalokról is adatokat gyűjteni, Hruz szerint évtizedek kellenek még ahhoz, hogy a tudósok teljesen megértsék az eljárás kockázatait és előnyeit.

„Fel kell tennünk a kérdést: amennyiben ez a megközelítés nem bizonyul jónak, mennyi gyermeknek okoz kárt addig?”

 

A nemi megerősítő kezelés első lépése a szociális megerősítés, amit már három éves korban elkezdenek. "Ahelyett, hogy megkérdőjeleznék azt a személyt, aki olyan nemi identitást vesz fel, ami nincs összhangban a biológiai nemével, inkább támogatják őt” - magyarázta Hruz.

Ez a támogatás magában foglalhatja az öltözködés megváltoztatására, új névmások használatára, illetve a számukra szimpatikusabb mellékhelyiségek használatára való buzdítást is. 

A második lépés már orvosi intervenció, melynek során az orvosok elnyomják a normális serdülést, hogy időt nyerjenek azoknak a gyermekeknek, akikben még kérdések vannak. Ez a lányoknál általában 8 a fiúknál 9 éves korban kezdődik. 
A kezelés szószólói azért is ajánlják a pubertás-blokkolók használatát, hogy „segítsenek a pszichológiai szorongáson, és megelőzzék az öngyilkosságokat” a nemi identitásukat küzdő gyermekeknél. 

gyerek
Illusztráció, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Amennyiben „transzgender” identitásuk tartósan marad, az orvosok ezután a tinédzsereknek nemi hormonokat (tesztoszteront vagy ösztrogént) ajánlanak fel, hogy olyan fizikai változásokat idézzenek elő, mint például az arcszőrzet kinövése, a hang mélyülése a magukat fiúként meghatározó lányok számára. 
A kezelés végső lépése a nemi szervek eltávolítása vagy éppen átültetése. 

A nemi megerősítő kezelések kockázatai 

Hruzban a „terápiával” kapcsolatban súlyos aggályok merültek fel – kezdve azzal a kérdéssel, hogy egyáltalán szükséges-e a kezelés. 

Még a transz-aktivisták is elismerik, hogy a serdülőkor előtt álló gyermekek nagy része, akik nemi diszfóriát élnek meg, felnőttkorukra kinövik azt. Felvetődik tehát a kérdés, szükség van-e egyáltalán a szociális megerősítésre, az orvosi beavatkozásokról nem is beszélve.

Ha a felnőttek, szakemberek megerősítik a gyermekeket ebben az állapotban, kockáztatják, hogy olyan transzgender identitást bátorítanak, ami egyébként nem is létezne. 

„Fennáll az esélye, hogy a nemi identitás orvosi megerősítésével ezek a gyermekek életük végéig függésbe kerülnek az egészségügyi létesítményektől”

 

- szögezi le Hruz, hozzátéve: kérdéses, hogy egy kulcsfontosságú fejlődési szakasz, a pubertáskor, megakadályozása mennyire jó tudományos szempontból.

"Ahhoz tudnám hasonlítani a helyzetet, mint amikor egy gyermeknek a jövő héten matek dolgozata lesz, és azt mondjuk neki, hogy nem kell megírnia. Ezzel lehet, hogy oldjuk a teszttel kapcsolatos stresszt – de vajon tényleg segítettünk rajta?”

 

A transz-lobby továbbra is azt képviseli, hogy az orvosi beavatkozások segíthetnek a nemi identitásukkal küzdő gyermekek lelki problémáiban, azonban Hruz szerint egy korai felmérést azt mutatja, ezek a beavatkozások nem abszolút gyógymódok az öngyilkos gondolatok ellen.  

"A legaggasztóbb az, hogy ha a nemi megerősítő kezelésekben részvevő gyermekekkel kapcsolatos adatokat áttekintjük, azt látjuk, hogy az öngyilkos gondolatok továbbra is jelentősen magas arányban marad a résztvevőknél. Az egyik tanulmány szerint a pubertás-blokkolókat szedők 50%-ánál maradtak meg az öngyilkos gondolatok. "

gyerek
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A pubertás-blokkolók és a nemi hormonok használata fizikai veszélyekkel, többek között meddőséggel, stroke-kal, szívrohammal, és a csontok gyengülésével, járhat a gyermekekre nézve. 

Nagy-Britannia is figyelmeztetett a kezeléssel kapcsolatban 

Nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is felvetődtek aggályok az eljárással kapcsolatban. Számos egészségügyi dolgozó ismeri el Nagy-Britanniában, hogy a kezelést nem tudják hosszútávú kutatásokkal alátámasztani.
Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) idén májusban megváltoztatta iránymutatását a beavatkozásokkal kapcsolatban. 

"A gyermekeknél használt pubertás-blokkolók és hormonok használatának hosszútávú mellékhatásai kevéssé ismertek… nem tudni milyen pszichológiai hatásuk lehet. Az sem világos, hogy a hormon-blokkolók befolyásolják-e a tinédzser agy vagy a gyermekek csontjainak fejlődését”

 

Az új irányvonalak hátterében egy londoni transzgender klinika előtt kibontakozó tüntetések állhatnak. A Telegraph információi szerint az elmúlt években a létesítmény munkatársai közül összesen 35-en hagyták ott állásaikat, miután aggasztónak találták a nemi diszfória „túldiagnosztizálását” a gyerekeknél. 

Hruz elismeri, hogy nehéz helyzetben vannak a nemi zavarokkal küzdő gyermekek szülei, azonban arra bátorítja őket, hogy támogassák őket, legyenek nagyon óvatosak a nemi megerősítő megközelítéssel kapcsolatban, és a tanácsadás igénybevételét is mérlegeljék a lelki problémák megoldásához. Az egyszerű „várd ki” hozzáállás is működhet, hiszen a gyermekek nagy része kinőheti a problémát. 

A témával kapcsolatban bővebben pénteken megjelenő lapszámunkban olvashat.

(CBN)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!