hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Genderideológia gyerekeknek
Animációs filmek és a nemi identitás

2016. 06. 09.
A genderideológia szerint az ember biológiai szexualitása nem meghatározó tényező a nemi identitás kialakulásában. Sokkal fontosabb a szexuális orientáció, hogy az egyén milyen neműnek érzi magát. Más szóval, ha valaki férfi nemi szervvel születik, attól még - műtéti beavatkozások nélkül is - nyugodtan élhet nőként, akár ideiglenesen, akár egy egész életen keresztül. A genderideológia tehát a homoszexuális identitást és életmódot igazolni kívánó elmélet, amelynek kultúrtörténelmi előzményeiről előző heti számunkban írtunk. (A gendermozgalom ősi eredete. Hetek, 2016. június 3.) De hogyan jelenik meg mindez a gyerekeknek szóló tömegkultúrában?

Az Egyesült Államokban nemrégiben nagy vihart kavart ennek az ideológiának egy gyakorlati alkalmazása. Az Obama-kormányzat május elején hozott rendeletet arra vonatkozóan, hogy az állami intézményekben és iskolákban mindenki abba a mellékhelyiségbe (öltözőbe, zuhanyzóba) mehessen be, amilyen neműnek az illető érzi magát. A genderideoló­gusok szerint ennek korlátozása a faji vagy vallási diszkriminációhoz hasonló visszaélés.

Mások szerint épp az jelenti a visszaélést, hogy a kormányzat egy kisebbségi ideológiát próbál ráerőltetni a többségre. A nemi identitás megváltoztatása ugyanis nem olyan alapvető emberi jog, mint az élethez, a biztonsághoz való jog vagy a lelkiismereti szabadság. A mai napig vita van tudományos körökben azzal kapcsolatban, hogy a homoszexuális hajlam veleszületett vagy szociális hatások miatt alakul ki. Ma már számos felmérés bizonyítja azt, hogy a szexuális orientáció megváltoztatható: nagyon sok, korábban homoszexuális életmódot folytató személy számolt be arról, hogy világnézeti vagy életmódbeli változásokat követően, vagy erre irányuló pszichoterápia következtében sikerült teljesen önazonossá válnia a biológiai szexualitásával.

Animált befolyásolás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!