hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kanada bekeményít: a gyerekeknek is jár a halálba segítés?
A mentális zavarokkal küzdők már kérhetik az eutanáziát
Kanada bekeményít: a gyerekeknek is jár a halálba segítés?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 01.
Kanada a világ élvonalában jár az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság liberalizációja terén. A szabályozás fokozatos kiterjesztésének eredményeként néhány hónap múlva már a mentális betegséggel küzdők is igényelhetik a „méltó halált”.

Hollandia, Belgium és Svájc mellett Kanadában vannak jelenleg a világon a legmegengedőbb jogszabályi rendelkezések az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság (kanadai terminológia szerint a MAID, medical assistance in dying, azaz a haldoklás során nyújtott orvosi segítség) kérdésében. Úgy tűnik azonban, hogy az észak-amerikai állam, ha így halad tovább a szabadságeszmény rögös útján, lassan mindenki mást maga mögé fog utasítani a sorban.

Hol kezdődött?

Az országban 2016 júniusában legalizálták az eutanáziát és az asszisztált öngyilkosságot. A kanadai parlament által elfogadott törvény, a hírhedt Bill C-14 értelmében ekkortól minden, halálos betegségben szenvedő felnőtt igényelhette az előbbi „egészségügyi szolgáltatások” valamelyikét. A jogszabály eredetileg feltételként szabta meg, hogy a kérelmező beteg esetében a halál „észszerűen előre látható” legyen (vagyis, hogy a páciens valóban haldokoljon). Ez a kitétel azonban vita tárgya lett, mivel jelentős szigorítást jelentett a kanadai Legfelsőbb Bíróság 2015-ös határozatában foglaltakhoz képest, mely a törvény megalkotásának alapjául is szolgált.

A szóban forgó bírósági határozatban ugyanis – mely a mérföldkőnek számító „Carter kontra Kanada (főügyész)” című ügyben született – csupán az szerepelt, hogy mivel „a súlyos és gyógyíthatatlan egészségi állapotban lévő felnőttek” esetében az eutanáziát tiltó törvényi rendelkezések alkotmányellenesek, ezért számukra azt elérhetővé kell tenni. A „észszerűen előre látható” természetes halál követelménye viszont nem szerepelt a döntésben, ezért azt idővel kivették a törvényből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!