hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A covid megpecsételte Hongkong sorsát?
25 éve adták át a várost a britek Kínának
A covid megpecsételte Hongkong sorsát?

Helikopterek kínai és hongkongi zászlókkal az egykori brit gyarmat kínai uralom alá való visszatérésének 25. évfordulója alkalmából 2022. július 1-jén. (Fotó: AP / Harry Long)

2022. 08. 18.
1997. július 1-jén lenyugodott a nap Hongkong, a brit birodalom egyik utolsó koronagyarmata fölött, és másnap már a Kínai Népköztársaság egy autonóm területe lett. A demokratikus rendszerek és az autonómia tudatos leépítése azonnal megkezdődött.

Hongkong elvileg ragyogó példája kellett volna hogy legyen az „egy állam, két rendszer” megegyezésnek, amely azt jelentette, hogy a városállamban garantálják a demokrácia és a kapitalizmus működését. Így mintát adhatott volna a Tajvannal való újraegyesüléshez is. Azonban ez a terv már az átadás pillanatában csődöt mondott.

Mielőtt azonban belekezdenénk a közelmúlt, a jelen és a jövő elemzésébe, meg kell értenünk, hogy egyáltalán miként jött létre ez a kapitalista, demokratikus sziget Kína partvonalának közepén.

Hogy kezdődött?

Hongkong hosszú ideje lakott terület, köszönhetően természetes kikötő jellegének. A Csin-dinasztia óta, már két évezrede a Kínai Császárság területéhez tartozott valamilyen formában, amikor megjelentek az első európai felfedezők és őket követve a kereskedők. Az 1800-as években az európaiak kizárólag a kantoni kikötőben köthettek ki, és csak engedéllyel rendelkező kínai kereskedőkkel üzletelhettek. A limitált kereskedelmi lehetőségek miatt hamarosan kialakult egy virágzó csempészhálózat, amin keresztül a britek elárasztották Kínát ópiummal. A drog tűzként terjedt, és a parasztoktól egészen a császári tábornokokig és tanácsadókig mindenkit elért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!