hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így kényszerítenék rá Magyarországra az LMBT-ideológiát
Össztűz alá kerültünk
Így kényszerítenék rá Magyarországra az LMBT-ideológiát

Az Európai Biztottság plenáris ülése.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2024. 03. 21.
2022 végén az Európai Bizottság kötelezettségszegés iránti keresetet nyújtott be Magyarország ellen a 2021-es „pedofiltörvény” miatt. Tette ezt annak ellenére, hogy a gyermek- és családvédelem, az oktatás szabályozása mindmáig nemzeti hatáskörbe tartozik. Az Európai Unió Bírósága még idén tárgyalja az ügyet.

Az Európai Bizottság (EB) 2021-ben a magyarországi „pedofiltörvény” elfogadása miatt hazánkkal szemben kötelezettségszegési eljárást indított, ami 2022 júliusában lépett újabb szakaszába, amikor a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézte Magyarországot. A kereset fő indoka az volt, hogy a 2021-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényünk sérti a kis- és nagykorú LMBTQ-személyek alapvető jogait, s ezáltal az uniós alapértékeket is.

A Bizottság azt kifogásolta, hogy a 2021 júniusában elfogadott pedofiltörvény rendelkezéseinek egy része a kiskorúak hozzáférését korlátozza az olyan tartalmak és hirdetések tekintetében, amelyek az úgynevezett „születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsítik vagy jelenítik meg.”

Az EB közleménye szerint a magyar törvény sérti többek között az emberi méltóság sérthetetlenségéhez, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságához, a magán- és a családi élethez, valamint a megkülönböztetésmentességhez fűződő, az EU Alapjogi Chartá­já­nak 1., 7., 11., illetve 21. cikkében lefektetett jogokat, s ily módon az EU által lefektetett közös értékeket is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!