hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szexuális nevelés: ezért kell garantálni a semlegességet az iskolákban
A gyermekvédelmi törvény nem idegen a magyar alkotmányosságtól
Szexuális nevelés: ezért kell garantálni a semlegességet az iskolákban

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 15.
Hetek óta zajlik a vita a melegellenesnek kikiáltott gyermekvédelmi törvényről. A jelen írás nem kíván ennek a vitának a részleteibe elmélyedni, egyetlen aspektusra szeretnék röviden reagálni: a homoszexuális propagandát tiltó rendelkezések ellenzői előszeretettel érvelnek úgy, mintha az új szabályozás idegen lenne nemcsak a magyar néptől, hanem a (Fidesz előtti) jogrendszertől és a magyar alkotmányosságtól is.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Ezzel szemben a tények a következők. A homoszexuális propaganda köznevelési intézményekben bevezetett tilalma valójában nem idegen a magyar alkotmányos rendszertől. Azok a szülők és jogalkotók, akik a szülő azon jogát kívánják védeni, hogy a gyermekének adandó (akár szexuális) nevelést ő válassza meg, valójában az alkotmányos és emberi jogi rendszerünket védik, az ezzel szemben küzdő, magukat liberálisnak nevező aktivisták pedig valójában a szabadságon alapuló rendszert megváltoztatni kívánó forradalmárok.

Habár a házasság mint férfi és nő kapcsolatának védelme nincs konkrét összefüggésben a törvényjavaslattal, a jogalkotói megközelítés valójában azt az alapfeltevést is érinti, hogy a család, a házasság különböző nemű emberek szövetségén, kapcsolatán nyugszik. Az Alkotmánybíróság (a testület, ami nemcsak a jogszabályok Alkotmánnyal való összhangját vizsgálja és az alapjogi bíráskodást végzi Magyarországon, hanem az Alkotmány és később az Alaptörvény tartalmának értelmezésére egyedüliként jogosult) a házasság és család intézményével kapcsolatban megállapította, hogy a házasság és család szabályozását az állam az alkotmányos keretekre tekintettel szabadon határozza meg. Ebben a határozatában az Alkotmánybíróság (AB) ráerősített arra a már 1995-ben meghatározott elvre, hogy a házasság „tipikusan közös gyermekek születését és a családban való felnevelését célozza” és „a házasság intézményét az állam arra tekintettel is részesíti alkotmányos védelemben, hogy elősegítse a házastársak számára a közös gyermekkel is rendelkező család alapítását”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!