hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lőwy-Korponay Bereniké: az emberszelídítés egy olyan magvetés, ami krízisek által érik be
A szociálpedagógus új könyvéről beszélgettünk
Lőwy-Korponay Bereniké: az emberszelídítés egy olyan magvetés, ami krízisek által érik be

Fotó: Simándi Nóra

2023. 11. 08.
„A titok a ki­kezdhetetlen béketűrés, ami mögött muszáj megsejteni a stabil erőt” – írja Emberszelídítés című novelláskötetében Lőwy-Korponay Bereniké. A szociálpedagógus szerző a deviáns kamaszokról szóló, felemelõ történetein keresztül mutatja be ars poeticáját, önmagunk és mások megszelídítésének elválaszthatatlanságát. 

   A könyvedet olvasva eszembe jutott, amit egy gyermekvédelmi jogász mondott nekem, hogy sokkal jobban szeret fiatalkorú bűnelkövetőkkel foglalkozni, mint felnőttekkel. Mert a fiatalok még nagyon fogékonyak a pozitív impulzusokra, és sokkal könnyebben jó útra téríthetők, mint az idősebbek – már ha akad valaki, aki látja bennük ezt a potenciált.

Ez mindig is így volt, a könyvemben idézem Ancsel Éva író-filozófust, aki szerint az igazi pedagógus szemében a gyermek azt a tükörképét látja, akivé ideális esetben válhat. 15 évvel ezelőtt szociálpedagógusként, külsős tanácsadóként dolgoztam egy oktatási intézmény deviáns ifjúsági tagozatán, s az ottani fiatalokat kiképző tisztjeimként is szoktam emlegetni, mivel igazából tőlük tanultam meg azt, hogy mit jelent embereket szelídíteni, támogatni.

Névjegy

Lőwy-Korponay Bereniké (1973) szociálpedagógus, tanácsadó tanár, gyermek- és ifjúságvédelmi szakember, szociológus és magyar szakos tanár. Dolgozik újságíróként, trénerként, életvezetési tanácsadóként, pedagógusként, társadalomkutatóként, írt számos tananyagot, többek közt egy teljes személyiségfejlesztő programot is. Társadalmi szakértőként innovatív programok megvalósulásánál bábáskodott. Férjezett, két gyermeke és két unokája van. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!