hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kutatás: elégedetlenek a magyar fiatalok
Hagyományos értékek, nyugati biztosítékok
Kutatás: elégedetlenek a magyar fiatalok

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 05. 17.
A közép-európai és balti országok fiatalsága a személyes jövőjét illetően optimista, de az országa jövőjét tekintve pesszimista, s részben ebből is fakad, hogy a többség jellemzően az európai integráció híve, EU- és NATO-párti – derül ki egy nemrég publikált nemzetközi kutatásból.

Családközpontúság, apolitikusság, gyenge szavazási hajlandóság, szülői értékrenddel kapcsolatos konformitás, oktatási rendszerrel való elégedetlenség, anyagi helyzet miatti aggodalom, gyenge mobilitás, politikai középre húzás – mindez korántsem magyarországi specialitás, hanem általánosan jellemző a közép-kelet-európai országok fiatalságára. Többek között ez derül ki abból a jelentésből, melyet nemrég adott közre a Friedrich Ebert Alapítvány egy 2021-es nemzetközi ifjúságkutatásuk eredményeiről. 

A vizsgálat során a V4-országokban (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) és a balti országokban (Észtország, Lettország, Litvánia) összesen 10 ezer, 14–29 év közötti fiatalt kérdeztek meg olyan témákról, mint oktatás, munka, migráció, család, általános értékek, politikai attitűdök vagy politikai részvétel.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!