Ijesztően megugrott az öngyilkosságok száma az amerikai transznemű fiatalok körében
Pedig pont az ellenkezőjét várták a nemváltáshoz szükséges gyógyszerek engedélyezésével
Ijesztően megugrott az öngyilkosságok száma az amerikai transznemű fiatalok körében

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 21.
A Heritage Foundation felmérése szerint tíz év alatt 1,6-ra nőtt a százezer lakosra jutó fiatalkori öngyilkosságok aránya azokban az amerikai államokban, ahol elérhetőek a fiatalok számára a nemi átalakító műtétek után a hormonok termelését gátló gyógyszerek.

A konzervatív kutatóintézet 2010 és 2020 között vizsgálta az öngyilkossági arány változását a 12 és 23 év közötti korosztály körében azokban az államokban, ahol nincs szükség szülői engedélyre a nemi átalakító műtétek utáni gyógyszeres kezelés igénybevételéhez.

A várakozások szerint a transznemű fiatalok körében csökkennie kellett volna az öngyilkosságok arányának amiatt, hogy könnyen hozzáférhettek a hormontartalmú és a pubertáskori hormonok termelését gátló gyógyszerekhez, de ennek pont az ellentettje történt.

 

A felmérés szerint 2010 előtt még nem volt jelentős különbség a fiatalkori öngyilkosságok arányában a különböző amerikai államok között, de ahol könnyen hozzáférhettek a fiatalok a hormontartalmú gyógyszerekhez, ott 2010 után 14 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik öngyilkosságot követtek el.

Ahelyett, hogy megvédte volna a fiatalokat az öngyilkosságtól, ez a minta azt mutatja: ha a kiskorúak szülői beleegyezés nélkül, könnyebben férnek hozzá a transznemű orvosi kezeléshez, az korrelál a magasabb öngyilkossági kockázattal”

– mondta Jay P. Greene, a Heritage Foundation vezető kutatója.

A Trevor Project – mely az LMBTQ-fiatalkorúak öngyilkosságának a megelőzésével foglalkozik – adatai szerint a transznemű vagy nem egyértelmű nemű fiatalkorúak több mint fele fontolgatott öngyilkosságot 2021-ben.

Az Egyesült Államokban eddig három államban (Alabama, Arkansas és Tennessee) fogadtak el olyan törvényjavaslatot, amely megtiltja a nemi átalakító gyógyszerek és eljárások alkalmazását a 18 év alatti fiatalok számára.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!