hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mélyállamok háborúja: Schiffer András az évtizedek óta megalvadt struktúrákról
Mélyállamok háborúja: Schiffer András az évtizedek óta megalvadt struktúrákról

​ Fotó: Dósa Győző ​

2020. 12. 21.
A 2022-es választás után derülhet ki, hogy az elõrelátó kommunisták által felépített és nyugati segítséggel azóta is tovább élõ gazdasági-titkosszolgálati mélyállam és az ezzel szemben 2010 után létrejött kormányzati „ellen-mélyállam” küzdelme hogyan is áll. Schiffer András volt parlamenti képviselõvel az elmaradt forradalomról és a baltával vívott kultúrharcról is beszélgettünk.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Mélyállamtól mélyállamig című tanulmányában azt mutatja be, hogy a késő kádári technokrata pártelit olyan politikai-gazdasági-titkosszolgálati hálózatot épített fel, amellyel nemcsak a felelősségre vonást úszták meg, hanem a hatalmukat is évtizedekre át tudták menteni. Tudatos volt a nyolcvanas években ennek a posztkommunista „mélyállamnak” a kiépítése?

– Szemben az elmúlt 10 évvel, amikor az „ellenmélyállamot” – vagyis amit a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) a többé-kevésbé már elkészült végrendeletében kimúlásakor majd ránk hagy – Orbánék szigorúan egy központból építették fel, a nyolcvanas években a posztkommunista nómenklatúra „metamorfózisa” nem volt egyközpontú: Horn Gyula pontosan értette ezt, amikor Tóth András és Szekeres Imre segítségével újjászervezte az utódpártot, mint a kiépülő nómenklatúra-burzsoázia politikai képviseletét. Horn nem is akarta uralni ezt a gomolygó halmazt és Gyurcsány Ferenc pont azért sült fel az MSZP élén, mert azt gondolta, hogy Orbán Viktor módjára tudja uralni ezt a világot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!