Schiffer András a Heteknek: A 2022-es választás a mélyállamok háborúja lesz
Schiffer András a Heteknek: A 2022-es választás a mélyállamok háborúja lesz

Fotó: Dósa Gyôzô

2020. 12. 21.
A Hetek ünnepi számában interjú készült Schiffer Andrással a mélyállamok háborújáról és az évtizedek óta megalvadt struktúrákról. A volt parlamenti képviselő szerint a 2022-es választás után derülhet ki, hogy az előrelátó kommunisták által felépített és nyugati segítséggel azóta is tovább élő gazdasági-titkosszolgálati mélyállam és az ezzel szemben 2010 után létrejött kormányzati „ellen-mélyállam” küzdelme hogyan is áll. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

„Trump bukása és a populista irány térvesztése ellenére Orbán újra tudta pozicionálni magát az európai politikában. Még a Fidesz számára rendkívül pusztító Szájer-botrányt is takarásba téve fel tudott építeni a hazai közönség számára egy hőstörténetet”

– mondta Schiffer András a Heteknek.

A háború azonban nem dőlt el, mert a kommunista rendszer utolsó évtizedében kiépített „megalvadt struktúrák” tovább élnek.

„A kommunista állambiztonság a legnagyobb műveletet nem is a politikai felszínen végezte, hanem a gazdaságban, a privatizáció során és a média maga alá hajtásában.” – véli a volt parlamenti képviselő, aki szerint, ha nem is voltak előre elkészített forgatókönyvek, de a hálózatok, az apparátusok szintjén már a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján lehettek olyanok, akik komolyan kalkuláltak azzal, hogy a szocialista világrend össze fog dőlni.

„Négy évtized távlatából egyre világosabb, hogy a csúcspolitikusok között is voltak ilyenek.” – mondta Schiffer András, aki szerint ilyen vezető volt Pozsgay Imre, Horváth István belügyminiszter és Aczél György. 

Schiffer azt állítja, hogy „számukra egy olyan váltás tűnt megfelelőnek, amely

kereteiben demokratikus és jogállami, geopolitikai szempontból pedig a keleti helyett nyugati irányultságú, de ennek a nyugati kapcsolatrendszernek a kulcspozícióit is ők felügyelik.”

A 2022-es választásokkal kapcsolatban Schiffer úgy véli, hogy az egész ellenzék már másfél éve „hozzádékásodott” a DK-hoz, nem is nagyon lehet megkülönböztetni az ellenzéki pártok platformját.

„Lassan politikai értelemben sincs létalapja annak, hogy külön listán induljanak. De az is igaz, hogy Orbán érdeke az, hogy egyetlen ellenfele legyen, akit Gyurcsánnyal lehet azonosítani. Erre tudnak optimalizálni egy kampányt. Két lista esetén a Fidesz-kampány nehezebben tudná legyurcsányozni azt a listát, amelyen nem szerepel Gyurcsány Ferenc, vagy a felesége. Ezt most megoldották ezzel a Volner-javaslattal, nem túl ízélésesen, de nem gondolom, hogy ez döntené el a 2022-es választást.”

Schiffer szerint a Fidesz a brüsszeli vétóvitát is tudatosan a belpolitikai célokhoz torzította: „Valóban volt néhány olyan klauzúla, amelyek túlságosan gumijellegűek voltak, de ezeket sem lehetett volna bevándorláspolitikai vagy identitáspolitikai célokra felhasználni. Néhány jogtechnikai módosítással Orbán Viktor el tudta volna érni azt, ami a maga számára is megnyugtató. Ráadásul mára olyan helyzetet sikerült kialakítani Magyarországon, hogy ha kiírnak egy pályázatot, arra amúgy sem jelentkezik már senki más, csak Mészáros Lőrinc és a stróman brothers. Úgyhogy akár a korrekt eljárás luxusát is megengedhetnék. A vétó-színháznak mindenesetre kétségtelenül volt bezsebelhető politikai haszna.”

A Schiffer Andrással készített teljes interjúnkat a Hetek ünnepi lapszámában olvashatják.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!