hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Hányszor ígértek elszámoltatást – és mi lett belőle?" - Schiffer András az ellenzéki ígéretekről
"Hányszor ígértek elszámoltatást – és mi lett belőle?" - Schiffer András az ellenzéki ígéretekről

Fotó: Dósa Gyôzô

2021. 09. 16.
Megérti a Fidesz jogi trükkjei miatti a frusztrációt, de elfogadhatatlannak tartja az ellenzéki fenyegetőzéseket Schiffer András volt parlamenti képviselő. Schiffer szerint a jogállamot nem lehet helyreállítani törvénytelen módszerekkel.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitán immáron sokadjára, és talán minden eddiginél egységesebben és határozottabban álltak ki az ellenzéki szövetség tagjai amellett, hogy egy egyszerű többségű győzelem után is nekimennének mind az alaptörvénynek, mind a kétharmados törvényeknek. Milyen precedenst teremtene és milyen következményekkel járna egy ilyen lépés?

– Lehet ilyennel próbálkozni, csak azt ne nevezzék jogállami megoldásnak. Tény, hogy a Fidesz kormányzati kompetenciába tartozó közpolitikai kérdéseket – mint például a birtokpolitika vagy a családpolitika – kétharmados körbe vont, közcélra rendelt vagyontömeget kivont a következő kormány rendelkezési területéről, továbbá alapvetően kormányzati igazgatási kompetenciákat szintén hozzáférhetetlenné tett, mint például legutóbb az atomenergia-igazgatás.

Ezzel valójában nem a szabad választások lehetőségét szüntette meg, hanem a szabad választások lehetőségét kezdte el csökkenteni. Azért fontos ezt elöljáróban elmondani, mert ez érthetően frusztrációt okoz a Fidesszel nem szimpatizáló ellenzéki választók között. Bármilyen hajmeresztő dolgok hangoztak el ezen a miniszterelnök-jelölti vitán, ez nem történt volna meg az előzmények nélkül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!