hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ünnepnapi vérengzések
Mi állhat a zsidó- és keresztényellenes támadások hátterében?
Ünnepnapi vérengzések

Fotó: AP/Craig Ruttle

2020. 04. 07.
Nehéz annál aljasabb dolgot kitalálni, mint karácsonyi időszakban keresztényekre, vagy hanukka ünnepén zsidókra támadni, különösen istentisztelet és ünnepi szertartás közepette. Az Egyesült Államokban sajnos idén mindkettő megtörtént.

A december végi erőszaknak komoly előzményei voltak, és nem csak olyan értelemben, hogy 2019 produkálta eddig a legtöbb áldozatot tömeggyilkosságok terén. December 10-én két afroamerikai férfi lőtt le három civilt és egy rendőrtisztet egy kóserbolt elleni támadás során New Jersey-ben. A hatóságok szerint ennek a támadásnak is egyértelműen antiszemita indulat állt a hátterében – New York polgármestere is terrorizmusnak és gyűlöletbűncselekménynek nevezte a támadást. Az elkövetők járművében egy manifesztó jellegű jegyzetet találtak, amelyben ez állt: „Azért teszem ezt, mert a teremtőm akarja; és gyűlölöm azokat, akiket ő gyűlöl.”

Az interneten egyébként egyre gyakrabban jelennek meg videók arról, hogy elsősorban afroamerikaiak rontanak zsidóknak nyilvános helyeken, és akár a Bibliát idézve, azzal hadonászva fenyegetik „Isten hitehagyott népét”.

Politikai agitáció, vallásellenesség és teológiai téveszmék révén egyre több a rengzések merénylet Amerikában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!