hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Muszlim Testvériség Budapestet is figyeli
Interjú Saul Kelly Közel-Kelet-kutató professzorral

2019. 11. 21.
A titkosszolgálatok már korán beavatkoztak a közel-keleti folyamatokba. Mára azonban már nem­-csak az olajérdekeket képviselik, hanem a globalista eszményt is exportálják. Mi ebben a britek és amerikaiak szerepe? És hogy helyezkedhet Magyarország? Saul Kelly, a téma szakértője Budapesten válaszolt kérdéseinkre.

Könnyed felütésként: a sivatagi hadműveletek és a nyugati birodalmak bukásának tanulmányozása közben, úgy tudom, magyar vonatkozásokra is bukkant…

– Roppant izgalmas, hogy milyen módon húzogatták a szálakat a britek, franciák és amerikaiak a maguk érdeke szerint a második világháború idején, különösen új határok meghúzása tekintetében. Ilyen kutatások közepette akadtam rá arra a történetre, ami részben Az angol beteg című Oscar-díjas filmet ihlette. A „homok atyjának” is nevezett Almásy László arisztokrata Afrika-kutató, felfedező és pilóta története elképesztő, de a film sokat torzít, főleg, hogy a mű alapját adó szerelmi affér fantázia, hiszen Almásy homoszexuális volt. A legendás Zerzurát nem találta meg ugyan, de komoly tudományos eredményeket tudott felmutatni.

Hogy értékeli a britek szerepét a Közel-Keleten? Létezik, hogy az akkori világ egyik vezető hatalma csak anyagi haszonszerzést látott abban a térségben, aminek kulturális, szellemi jelentősége felbecsülhetetlen? Babilon, Perzsia, a Szentföld vidéke nem volt több nekik, mint lelőhely?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!