hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Allah titkos társasága
A Muzulmán Testvériség története
Allah titkos társasága

Fotó: AP / Khalil Hamra

2022. 12. 15.
November elején meghalt a Muzulmán Testvériség vezetője, Ibrahim Munir. A halála belső hatalmi harcokat indított el a mozgalomban. A szervezet meghatározó szerepet töltött be az iszlám fundamentalizmus 20. századi elterjesztésében. Cikkünkben a Muzulmán Testvériség történetével foglalkozunk.

Az első világháborút követően lényeges fordulat állt be az iszlám világban. 

A központi hatalmak oldalán harcoló Oszmán Birodalom összeomlott, és vele együtt a kalifátus is megszűnt. Mohamed halálától kezdve a kalifák birtokolták a legfelsőbb politikai és vallási hatalmat a muszlimok körében. Az oszmán szultánok 1517-ben szerezték meg maguknak ezt a címet, amikor elfoglalták Egyiptomot, és lemondatták az ott regnáló kalifát. Ezután a hatalmas Oszmán Birodalom uralkodói az egész iszlám világ számára iránymutatóként funkcionáltak. 1922-ben a törökök megszüntették a szultánságot, az utolsó szultán, VI. Mehmed pedig elmenekült az országból. A Török Nemzetgyűlés az unokaöccsét, Abdul-Medzsidet választotta meg helyette kalifának, azonban két évvel később, 1924-ben megfosztották címétől, és családjával száműzték Törökországból. A muszlimok Mohamed óta először maradtak legfelsőbb politikai és vallási vezető nélkül.

A szervezet megalapítása

A megrendült iszlám világban egy egyiptomi imám, Haszan al-Banna lépett fel, aki megelégelte, hogy a muszlim országok többsége nyugati gyarmatosítók és olyan politikai vezetők uralma alatt áll, akik nem foglalkoznak a Korán útmutatásaival. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!