Kiutasítanak Franciaországból egy Muszlim Testvériség-közeli imámot antiszemita és nőgyűlölő nézetei miatt
Kiutasítanak Franciaországból egy Muszlim Testvériség-közeli imámot antiszemita és nőgyűlölő nézetei miatt

Hassan Iquioussen 2015-ben.(Forrás: Youtube/Hassan Iquioussen)

2022. 08. 04.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította azt a kérelmet, mely felfüggesztette volna Hassan Iquioussen Franciaországban élő imám Marokkóba való kiutasítását.

A Muszlim Testvériség iszlamista szervezethez közel álló prédikátort azzal vádolták, hogy gyűlöletre és erőszakra buzdította követőit a zsidó közösség ellen. A férfi kiutasítását Gérald Darmanin francia belügyminiszter a múlt héten jelentette be.

A miniszter szerint az imámnak “nyíltan antiszemita, nőgyűlölő, homofób” megnyilvánulásai voltak a közelmúltban, “ezért francia földön nincs keresnivalója”.

Iquioussen az EJEB-hez fordult, hogy függesszék fel a kitoloncolását arra hivatkozva, hogy a belügyminisztériumi rendelet sérti a kínzás, az embertelen és megalázó bánásmód tilalmát, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához, valamint a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogát.

Az 57 éves imám Franciaországban született, de marokkói állampolgársággal rendelkezik, mert francia állampolgárságát megvonták tőle, amint nagykorú lett.

A francia ügyészség által összegyűjtött bizonyítékok szerint Iquioussen “a köztársaság értékeivel ellentétes gyűlöletbeszédeket tartott és antiszemita elméleteket hirdetett”, valamint azzal is vádolják, hogy szeparatizmusra buzdít, és az iszlámellenességgel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket terjeszt.

Az imám kiutasításának bejelentése után 31 észak-franciaországi mecset közleményben állt ki a muszlim prédikátor mellett arra hivatkozva, hogy Iquioussen “nyilvánvaló értékelési hiba áldozata” lett.  

Az imám nagyon aktív a közösségi médiában: a Youtube-csatornájára 174 ezren iratkoztak fel, a Facebook-oldalát pedig 44 ezren követik.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!