hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sokkolt ellenség
A Közel-Kelet Kászim Szulejmáni likvidálása után
Sokkolt ellenség

Fotó: AP / K.M. Chaudary

2020. 04. 10.
Donald Trump háborúba viszi Amerikát, hogy megússza az impeachmentet – hangzik az egyre hangosabb demokrata narratíva Kászim Szulejmáni meggyilkolása után. Ezzel két probléma is van: Trumpot nem fenyegeti érdemben az elmozdítás veszélye, illetve az elnöknek a jelek szerint esze ágában sincs háborút kezdeményezni Irán ellen.

Az ugyanakkor tény, hogy Washington és Teherán között 1979 óta a legkomolyabb a feszültség. Mint ismert, az iráni Forradalmi Gárda Jeruzsálem- (al-Kudsz-) Brigádját vezető tábornokkal amerikai légicsapás végzett január 3-án hajnalban. Az akciót, mint arról a The Wall Street Journal beszámolt, az amerikai elnök december 27-én rendelte el, miután az Irán-barát iraki síita milicisták az észak-iraki Kirkuk közelében támadást intéztek az amerikaiak légi bázisa ellen. Erre a támadásra az amerikaiak az iraki síita milíciák elleni csapásokkal válaszoltak, amit a bagdadi amerikai nagykövetség – végül áldozatokat nem követelő, de az amerikai közvéleményben az 1979-es teheráni követség-ostrom és túszdráma emlékét felidéző – megrohamozása követett.

Annak ellenére, hogy az amerikai demokraták és az európai kormányok Trumpot szokás szerint kiszámíthatatlansággal vádolták, a Szulejmáni elleni csapást pedig végiggondolatlan pánikreakciónak, rosszabb esetben háborús provokációnak minősítették, érdemes végiggondolni, hogy vajon tényleg inkoherensek voltak-e az elmúlt évek amerikai lépései Iránnal szemben.

Van-e harmadik út?

Az elmúlt időszak amerikai Közel-Kelet-politikáját a szélsőséges kilengések jellemezték. Az idősebb és ifjabb Bush elnökök sorozatos háborúkkal próbálták megfékezni a néha vélt, gyakrabban nagyon is valós veszélyeket a térségben. Ezzel szemben részben Bill Clinton, de főképp Barack Obama elnöksége idején az Egyesült Államok inkább a közel-keleti konfliktusok mérséklésére, és (különösen utóbbi) Irán megbékítésére törekedett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!