hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit hoz a globális sabbat?
Alkotó emberek a karanténban
Mit hoz a globális sabbat?

Forrás: Wikimedia Commons

2020. 04. 20.
A koronavírus-járvány kapcsán tapasztalt lelassulás az élet minden területén érezteti a hatását. Vajon ez csak kényszerű leállás, amikor meg vagyunk fosztva a szabad mozgástól, megszokott és hasznos tevékenységeinktől, vagy lehet valamilyen pozitív hatása is az életünkre? – kérdezhetjük. Lesz-e globális sabbat, teljes és tudatos megpihenés?

Némelyek azt gondolhatják, még csak az kéne, hogy az internet leálljon. Mások meg ott közlik tapasztalataikat: „Fél éve halogattam egy házimunkát: most megcsináltam. Tizenöt percembe került. De nem hiszem, hogy tanulok belőle” – írja a névtelen szerző. A leállás felszínre hozza az alkotókészséget: következzen két neves történelmi példa, akik tanultak belőle.

Nyugalom és megújulás

A szombat jelentősége túlmutat a vallási jelentőségén. „Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak, a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belül van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.” (Mózes 2. könyve, 20.)

Akik a Tízparancsolatba foglalt  szombati pihenésnek csak vallási jelentőséget tulajdonítanak, nem is gondolják, hogy a humán erőforrások megújulásában játszott szerepe felbecsülhetetlen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!