WHO-igazgató: a járványnak akkor lesz vége, amikor a nemzetközi közösség úgy dönt
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a nacionalizmus és a vakcinák felhalmozása fékezi a folyamatot
WHO-igazgató: a járványnak akkor lesz vége, amikor a nemzetközi közösség úgy dönt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 10. 25.
A koronavírus-világjárványnak akkor lesz vége, "amikor a nemzetközi közösség úgy dönt, hogy véget vet annak", hiszen "minden eszköz rendelkezésre áll" a vírus elleni küzdelemhez - szögezte le Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója vasárnap a berlini egészségügyi világkonferencián.

A főigazgató szerint a nemzetközi közösség eddig nem észszerűen használta fel ezeket az eszközöket. Rámutatott:

hetente közel ötvenezren vesztik életüket Covid-19-ben szerte a világon, így a világjárványnak még közel sincs vége.

Emlékeztetett: a WHO azt tűzte ki célul, hogy minden egyes ország lakosságának negyven százalékát beoltják az év végéig, hetven százalékát pedig 2022 közepéig.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint ezek elérhető célkitűzések, de csak akkor, ha az országok, illetve a vakcinák elosztását ellenőrző vállalatok megteszik, amit ígértek.

"Azoknak az országoknak, amelyek már elérték a negyven százalékos célt - beleértve a G20 összes tagját -, le kell mondaniuk az újabb oltóanyag-szállítmányokról"

a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés és az Afrikai Unió által létrehozott Afrikai Oltóanyag-beszerzési Alap (AVAT) javára - hangsúlyozta a főigazgató.

A tisztségviselő egyúttal felszólította az oltóanyaggyártókat, hogy osszák meg a tudást és a technológiát másokkal, és mondjanak le a vakcinákhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokról.

Videóüzenetében António Guterres ENSZ-főtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy "a rekordidő alatt kifejlesztett és forgalomba hozott oltóanyagok győzelmét semmissé teszi az egyenlőtlen elosztás tragédiája".

"A nacionalizmus és a vakcinák felhalmozása mindannyiunkat veszélybe sodor"

- tette hozzá. Az egészségügyi világcsúcsot Berlinben rendezik meg digitálisan. A rendezvény vasárnaptól keddig tart, és a világjárvány tanulságaival foglalkozik.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!