Újabb szankciókat vet ki Iránra az EU és Amerika
Az Izraelt érő példátlan támadás miatt
Újabb szankciókat vet ki Iránra az EU és Amerika

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2024. 04. 18.
Az EU megállapodott az iráni drón- és rakétagyártókkal szembeni szankciók kiterjesztéséről, miután április 14-én Teherán példátlan támadást intézett Izrael ellen. A blokk már több szankciót is bevezetett Iránnal szemben, többek között azért, mert drónokat adott el Oroszországnak, amelyeket az Ukrajna elleni háborújában használt.

Az új szankciókról egy brüsszeli csúcstalálkozón állapodtak meg, amely a blokk 27 vezetőjének első találkozója volt azóta, hogy Irán szombaton közvetlen támadást intézett Izrael ellen, több mint 300 Iránból, Irakból, Szíriából és Jemenből kilőtt rakétát és drónt kilőve a zsidó államra.

"Nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk Irán elszigetelése érdekében"

- mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Izrael a napokban felszólította szövetségeseit, hogy szankcionálják Teherán rakétaprogramját, és nyilvánítsák terrorszervezetté az Iránban jelentős katonai és politikai erőt jelentő Iszlám Forradalmi Gárdát (IRGC), amit az Egyesült Államok már megtett, az EU és az Egyesült Királyság azonban nem.

Az Egyesült Államok utalt arra, hogy a következő napokban saját új szankciókat fog bevezetni.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette, hogy Irán rakéta- és drónprogramja, valamint az IRGC és az iráni védelmi minisztérium is a célkeresztben lesz.

(BBC/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!