Újabb kínos felvétel került ki Biden piszkos ukrajnai ügyeiről
A volt demokrata alelnök beavatkozhatott Ukrajna belügyeibe
Újabb kínos felvétel került ki Biden piszkos ukrajnai ügyeiről

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 23.
Újabb hangfelvételeket hozott nyilvánosságra Andrij Derkacs Moszkva-barát ukrán parlamenti képviselő hétfőn, amelyeken állítólag Petro Porosenko ukrán exállamfő és Joe Biden volt amerikai alelnök, az amerikai demokraták várható elnökjelöltje beszélgetnek egymással - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség a Glavred hírportál közléseire hivatkozva.

Nem az első felvétel Biden piszkos ügyeiről

Andrij Derkacs, a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült és posztjáról leváltott Viktor Janukovics exállamfő régi pártjának, a Régiók Pártjának egykori tagja, jelenleg független képviselő már hosszú ideje próbálkozik bizonyítani, hogy Biden Porosenko elnöksége alatt beavatkozott Ukrajna belügyeibe. Komoly sajtóvisszhangot váltott ki Ukrajnában és külföldön - főként az Egyesült Államokban az elnökválasztási kampány közepette - az, amikor május 19-én nyilvánosságra hozta a meg nem nevezett forrásból hozzá került, állítólag 2015-16-ban készült hangfelvételek első részletét - írja az MTI.

Az akkori felvételeken egyebek között szó esett az Ukrajnának szánt 1 milliárd dolláros hadi segélyről, amit az Egyesült Államok egy ideig visszatartott, valamint Viktor Sokin korábbi ukrán főügyész menesztéséről, akinek saját állítása szerint azért kellett távoznia posztjáról, mert vizsgálatot indított a Burisma gázvállalat ellen, amelynél igazgatótanácsi tag volt Joe Biden fia, Hunter Biden.

Továbbá arról is, hogy valójában nincs meg a kormányoldalnak a többsége az ukrán parlamentben, és előrehozott törvényhozási választást kellene kiírni, ami viszont nem történt meg.

FBI és az ukrán korrupció

A most nyilvánosságra hozott felvételeken - amelyeken az UNIAN megfogalmazása szerint a két beszélgető hangja hasonlít Porosenkóéra és Bidenére -, egyebek mellett a volt ukrán elnök aggodalmát fejezi ki az amerikai politikusnak amiatt, hogy Olekszandr Oniscsenko, egy külföldre menekült, korrupcióval meggyanúsított volt ukrán parlamenti képviselő beszélni fog az amerikai rendvédelmi hatóságokkal az ukrán felső vezetés korrupciós ügyeiről. Biden állítólag megnyugtatta Porosenkót, hogy beszélt a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), és annak munkatársai nem fognak Oniscsenkóval "dolgozni".

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix
Joe Biden amerikai alelnök és Petro Porosenko ukrán államfő találkozása Kijevben 2015-ben. (Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

Egy 2016 októberére datált felvételen pedig Porosenko arra kérte Bident, hasson oda Arszenyij Jacenyuk - akkora már menesztett - volt miniszterelnökre, hogy utóbbi gyakoroljon nyomást Arszen Avakov belügyminiszterre, akivel Porosenkónak konfliktusa volt. Egy korábbi, 2016 februári felvételen pedig azt vitatták meg, hogy Jacenyukot menesztése után nem fenyegeti-e az a veszély, hogy büntetőeljárás alá vonják.

Porosenko állítólag megnyugtatta Bident, hogy Jacenyuk nem lesz kitéve semmiféle üldöztetésnek.

A hangfelvételek kapcsán már májusban az ukrán Állami Nyomozóiroda (DBR) eljárást indított Porosenko irodájának illegális lehallgatása címén, és az ügyben tanúként beidézték a volt ukrán elnököt. Ezzel együtt viszont a felvételeket a főügyészség csatolta a Porosenko ellen hazaárulás gyanúja miatt indított eljárás anyagaihoz is. Porosenko egyébként az első nyilvánosságra hozott felvételeket hamisítványoknak nevezte a kiszivárogtatást követő nap közzétett videoüzenetében.

(MTI/Hetek)

 

-

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!