Újabb halálos áldozatai vannak az ukrajnai gátrobbantásnak - Oroszország elutasította az ENSZ segítségét
Újabb halálos áldozatai vannak az ukrajnai gátrobbantásnak - Oroszország elutasította az ENSZ segítségét

Illusztráció.(Youtube/Time)

2023. 06. 19.
Már tizenhatra nőtt a kahovkai vízerőműben elkövetett robbantás eddig ismert halálos áldozatainak száma - közölte az ukrán belügyminisztérium.

A tárca közleményében hozzátette, hogy jelenleg még 31 eltűntet tartanak nyilván. Az elhunytak közül 14-en Herszon megyében, ketten a szomszédos mikolajivi régióban vesztették életüket.

A robbantás utáni árvíz miatt még mindig 1300 ház van elárasztva, ebből 1274 Herszon és 26 Mikolajiv megyében. A katasztrófa sújtotta területekről 3614 embert menekítettek ki az ukrán hatóságok, köztük 474 gyereket és 80 mozgáskorlátozottat.

Az ukrán rendőrség több mint 4800 állampolgári nyilatkozatot fogadott el anyagi károkról, valamint 13,5 ezer lakást és házat ellenőriztek - írta a minisztérium.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap az apák napja alkalmából közzétett videóüzenetében köszönetet mondott az orosz invázió ellen harcoló "erős és bátor" katonáknak, és reményét fejezte ki, hogy egyszer mindannyian visszatérhetnek a frontról.

Oroszország eközben visszautasította az ENSZ által felajánlott humanitárius segítséget, amellyel az árvíz sújtotta területen élőket és a kitelepített lakosokat támogatták volna. 

„Nyomatékosan kérjük, hogy az orosz hatóságok a nemzetközi humanitárius joggal összhangban cselekedjenek, a kötelezettségeinek megfelelően. A segítséget nem lehet megtagadni azoktól, akiknek szüksége van rá”

- írta közleményében az ENSZ ukrajnai igazgatója, Denise Brown.

(MTI / ENSZ / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!