hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tetemrehívás Bucsában: Tragédia válaszok nélkül
Tetemrehívás Bucsában: Tragédia válaszok nélkül

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 04. 13.
Az ukrajnai Bucsából érkező képek és hírek az egész világot megrázták. A szinte azonnal rögzült narratíva azonban számos kérdést felvet, és hiányzik az ezeket tisztázni képes független vizsgálat iránti igény.

A képek és videók valóban megrendítőek. Az ukrán fél szerint az orosz katonák több száz civil lakost végeztek ki elképesztő brutalitással, mielőtt kivonultak Bucsából (a Kijevtől 63 km-re északra fekvő város 36 ezer fős lakosságának nagy része elmenekült a háború kezdetekor). Az áldozatok többsége tömegsírban, néhányuk az utcán hevert. Zelenszkij elnök népirtásról, az Európai Unió, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok pedig háborús bűnökről beszélt, amelyekre újabb, Oroszország elleni szankciókkal válaszoltak.

Moszkva viszont az ukránokra mutogat. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő és Szergej Lavrov külügyminiszter is ragaszkodott hozzá, hogy az orosz csapatok a polgári lakosság elleni atrocitások nélkül hagyták el a térséget március 30-án, egy nappal az Oroszország és Ukrajna között Törökországban rendezett béketárgyalások után. A holttestek napokkal későbbi „megtalálása” szerintük „megrendezett színjáték”, „provokáció” a kijevi rezsim részéről, melyet a felvételek manipulálásával is megvádolt. A védelmi miniszter közleményében hangsúlyozta, hogy fegyveres erőik ott-tartózkodása alatt 452 tonna humanitárius segélyt osztottak szét a civileknek, akik szabadon mozoghattak, és északra, Fehéroroszország felé elhagyhatták a várost. „Ugyanakkor a település déli részét, még a lakóövezeteket is 24 órán át bombázták az ukrán csapatok nehéztüzérséggel, tankokkal és különböző rakéták­kal” – állítja a nyilatkozat.

A tisztánlátást nehezíti, hogy mindkét részről nagyon sok a propaganda és a spekuláció. (Oroszpárti oldalon még olyat is lehet olvasni, hogy Ukrajna azért pont Bucsát választotta a provokációhoz, mert a város neve egybecseng az angol butcher, mészáros szóval, így majd a sajtó hangzatos címeket gyárthat.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!