hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európai hadszínterekre készítik fel az amerikai katonákat
Oroszország és Kína egyre inkább potenciális ellenséggé válik
Európai hadszínterekre készítik fel az amerikai katonákat

Forrás: Wikipédia/Air Force Tech. Sgt. Jeremy T. Lock

2022. 06. 02.
Az Egyesült Államok hadereje számára immár elkerülhetetlenné vált, hogy megkezdje az átállást a Közel-Keleten vívott harcokról a Kínával és Oroszországgal szembeni fegyveres konfliktusokra. Ezt a felismerést tükrözi némely tisztképzési program reformja.

Két évtizeden keresztül a kiképzés alapvetően az iraki, afganisztáni és más hasonló konfliktusövezetben zajló háborúkra összpontosított, jóllehet a terrorizmus, illetve nemzetközi agresszió (legutóbb az ukrajnai invázió) lehetséges helyszínei egyre inkább túlmutatnak a Közel-Keleten. A fókusz ezzel át-, illetve visszakerült Washington „klasszikus” ellenfeleire, Oroszországra és Kínára. Az amerikai hadseregben éppen ezzel összefüggésben fogtak hozzá a tisztképzés teljes átalakításához.

Ideje váltani

A vonatkozó információk exkluzivitása miatt elsősorban, s csaknem kizárólagosan a georgiai Fort Benningben zajló Maneuver Captain tisztképzésen keresztül nyerhetünk bepillantást a napjainkban zajló mélyreható reformokba. Mint John Dolan alezredes, a kurzus taktikai vezetője egy beszámolóban elmondta, itt – az aktuális hadászati kihívásokra reagálva – már teljesen átszabták az oktatást.

Tekintve, hogy az Egyesült Államok két teljes évtizedet töltött a Közel-Keleten dúló fegyveres konfliktusokban, a kiképzésen a katonák túlnyomórészt a felkelő csoportok elleni harcokra specializálódtak. Ezek a fajta harcászati forgatókönyvek egészen mostanáig a tanterv szerves részét képezték, s jellemzően az iraki háborúban szerzett tapasztalatokra épültek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!