Úgy tűnik, kiderült, ki az ötödik magyar túsz Gázában
Úgy tűnik, kiderült, ki az ötödik magyar túsz Gázában

Forrás: Osnat Weiss

2023. 11. 28.
Miközben három magyar állampolgárságú lánynak is sikerült a hétvégén kiszabadulnia a Hamasz terroristáinak a rabságából, a magyar külügyminisztérium közlése szerint további két magyar érintettségű férfit még mindig túszként tartanak fogva. Egyikőjükről már cikkezett a magyar sajtó, a másikról azonban eddig nem lehetett tudni: Szijjártó Péter nyilatkozata alapján azonban be lehet azonosítani.

A 18 éves Noga Weisz és édesanyja szombaton, míg a 8 éves Ela és 16 éves nővére, Dafna Elyakim pedig vasárnap nyerte vissza a szabadságát, miután 50 napot töltöttek túszként Gázában. Az izraeli-magyar állampolgársággal rendelkező lányokat az október 7-ei mészárlás során ejtette foglyul a Hamasz, amely aznap több mint 1200 embert gyilkolt meg.

Rajtuk kívül még két magyar állampolgár van az övezetben a magyar külügyminiszter tájékoztatása szerint. Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben beszélt arról, hogy “minden bizonnyal” van még két magyar férfi a Hamasz fogságában, habár ez azért bizonytalan, mert egyelőre egyikőjükről sem kaptak semmilyen visszajelzést, nem tudják a tartózkodási helyüket.

“Sajnos nem tudunk róluk semmit”

– fogalmazott.

Az egyikőjük Omri Miran, egy két gyermekes magyar-izraeli apa, akit a családja szeme láttára hurcoltak el a Nahal Oz-i otthonából, a másik férfiről azonban egészen eddig nem tudtunk semmit. Szijjártó Péter nyilatkozata azonban segít beazonosítani az illetőt.

“Vannak, akik az ilyen személyeket hivatalosan eltűntként tartják nyilván. Mi lehetséges túszként beszélünk róluk, és azon vagyunk, hogy ha majd nem csak nők és gyermekek, hanem

férfiak esetében is lehetőség lesz a túszok kiszabadítására, akkor róluk megtudjuk, hol vannak, jól vannak-e, élnek-e, és megpróbálunk segíteni a kiszabadításukban”

– fogalmazott a külügyminiszter.

Ez a leírás azonban teljesen vonatkoztatható a szombaton kiszabadult Weisz-családra, hiszen a 18 éves Noga Weisz édesapját, Ilan Weiszt október 7-e óta eltűntként tartják nyilván. A magyar-izraeli állampolgárságú férfi a támadás reggelén ment el otthonról, hogy segítsen a bajba jutott szomszédoknak, azóta nem látták.

A hivatalos dokumentáció szerint eltűntként tartják nyilván, a hatóságok holttestet nem találtak, így több túszokkal foglalkozó szervezet úgy véli, őt is túszként vitték el a terroristák Gázába.

A Hetek interjút készített az eltűnt apuka testvérével, Osnat Weisz-szel, ezt itt tudják elolvasni, megtekinteni.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!