Kínos: nem jutott szék Von der Leyennek a Törökörszág-EU csúcstalálkozón
Végül a távolabbi szófán találtak helyet neki
Kínos: nem jutott szék Von der Leyennek a Törökörszág-EU csúcstalálkozón

Forrás: Youtube/The Telegraph

2021. 04. 07.
Nem készítettek elég széket a tegnapi ankarai találkozón, ahol Recep Tajjip Erdogan török elnök az Európai Unió vezetőivel, Ursula von der Leyennel és Charles Michellel tárgyalt. Kisebb diplomáciai botrányt keltett, amikor a két férfi leült, és Von der Leyennek nem jutott hely.

Az ankarai díszes tanácsteremben összegyűlt vezetőkről készült videófelvételen jól látszik, ahogy a török elnök és az Európai Tanács elnöke kényelmesen elhelyezkednek a két aranyozott székbe, míg Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke zavartan keresi szemével hova is üljön, harmadik szék hiányában.

Az állva maradt Von der Leyen egy ideig csak bámulta az ülő férfiakat, "ömmm" hangokat hallatva, és kezével jelezve, hogy a kellemetlen szituáció megoldásra szorul.

Végül egy jóval távolabb lévő bézs színű kanapét kínáltak fel neki, szemben Mevlut Cavusoglu török külügyminiszterrel, aki diplomáciailag nálánál alacsonyabb státuszt foglal el.

az Európai Bizottság javaslatot tesz a törökországi menekültek további támogatására

Von der Leyen kiemelte: a támogatás fő prioritásai az alapvető humanitárius szükségletek, az oktatás és az egészségügyi ellátás lesznek. Ugyanakkor rámutatott: az EU-s támogatásnak a jövőben egyre inkább lehetővé kellene tennie, hogy a menekültek maguk tudják előteremteni a megélhetésüket.

Aláhúzta, hogy a támogatás egyrészt Európa szolidaritásának a jele, másrészt befektetés az EU és Törökország kölcsönös stabilitásába.

A kilátásba helyezett javaslat mindazonáltal nemcsak Törökországra, hanem Jordániára és Libanonra is vonatkozik majd.

Von der Leyen az illegális bevándorlással kapcsolatban egyúttal arra hívta fel a figyelmet, Brüsszel azt várja Ankarától, hogy tartsa magát a 2016-os migrációs paktumban rögzített vállalásaihoz, beleértve a menekültek visszafogadását a görög szigetekről.

"A jószándék kiemelkedő jele lenne (Törökország részéről), ha ez a migrációs együttműködés működne"

- fogalmazott.

Azt is nyomatékosította, hogy a jogállamiság, illetve az emberi jogok tisztelete szerves részét kell, hogy képezze az EU és Törökország kapcsolatának. Leszögezte:

"Törökországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi ember jogi szabályokat és normákat, amelyek mellett egyébként is elkötelezte magát az Európa Tanács alapítótagjaként".

A brüsszeli testület elnöke mélységes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Törökország március 20-án kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből. Elmondta, hogy intenzív vitát folytattak Erdogannal az ügyről, mert szerintük a jelen helyzetben ez nem jó jelzés sem az EU-török kapcsolatok tekintetében, sem általában véve.

Az Európai Tanács elnöke üdvözölte, hogy Törökország és Görögország között újraindultak a tárgyalások a vitás ügyek rendezése érdekében.

Michel a líbiai polgárháborúval kapcsolatban, amelyben Ankara a nemzetközileg elismert egységkormányt támogatja, az EU nevében azt üzente, hogy minden külföldi harcos hagyja el az észak-afrikai országot.

Az Erdogan, Michel és von der Leyen közötti egyeztetés csaknem három órán át tartott.

(The Washington Post/MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!