Kína már építi a csúcstechnológiás karanténvárosokat
Már a következő vírusra készülnek az innovatív metropolisz-dizájnnal
Kína már építi a csúcstechnológiás karanténvárosokat

Forrás: Twitter/Guallart Architects

2020. 09. 09.
Peking külvárosában gőzerővel dolgoznak az építészek Hsziongan új metropoliszán, melyben a kormány megbízásából olyan lakóegységeket alakítanak majd ki, melyek lehetővé teszik a lakók számára, hogy egy újabb karantén helyzetben is tovább folytathassák mindennapi életüket a lehető legkevesebb kellemetlenséggel. 

Minden lakáshoz óriási erkélyt kapcsolnak, hogy ne ragadjanak benn a lakók, valamint akkora közösségi munkaterületeket, ahol munkavégzés közben könnyedén tarthatják a biztonságos távolságot. Zöldséges kertek, üvegházak és a tetőn elhelyezett napelemek segítik majd őket az önfenntartásban, amennyiben megszakadna az élelmiszer-, vagy esetleg az áramellátás egy időre. 

A történelem során azt tapasztalni, hogy a nagy járványok következtében mindig is változott a várostervezés. Az 1800-as évek kolera-járványa, ahol a fertőzött víz és a burkolatlan utak jelentették a legnagyobb fertőzésveszélyt, nagyban hatott az amerikai városok építési tervére, mely később egyszerűbbé tette a vízvezetékek hatékony elrendezését. 

A kínai projekt a barcelonai Guallart Architects cég ötletén alapul, ami állítja: a környék a poszt-COVID várostervezési stílus kezdetét jelzi, ahol a lakók „még az elszigeteltség pillanataiban is” teljes életet élhetnek. 

Az új város célja, hogy könnyítsen Peking terhén, azonban nagy-sebességű vonatokkal és 5G hálózattal összeköttetésben fog állni a nagyvárosokkal és a világgal egyaránt. 

A járványbiztos környék pandémiák alatti teljesen zavartalan, intergált életre és munkavégzésre tervezett blokkokból fog állni. A kertek mindegyike vészhelyzet esetére zöldségtermesztésre megfelelő talajjal lesz ellátva, de további lehetőségek adódnak mazd mezőgazdasági műveletekre a tetőteraszokon is.  

A Közös irodai területeken 3D nyomtatók állnak majd rendelkezésre esetleges elromlott vagy tönkrement tárgyak pótlására az ellátási lánc megszakadása esetére. Vészhelyzet esetén az utánpótlást drónokkal fogják megoldani, míg egy speciális „szomszéd applikáció” értesíti majd a lakókat a lezárásokról és egyéb egészségügyi információkról.

Kína elnöke, Hszi Csinping reméli, hogy az épülő jövő városa vetekedhet majd akár a kaliforniai Szilikon-völggyel is.

(The Sydney Morning Herald)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!