Késelős támadás Svédországban: hét járókelőt sebesített meg a támadó
A rendőrség semlegesítette az elkövetőt, azt még vizsgálják, terrortámadásról lehetett-e szó
Késelős támadás Svédországban: hét járókelőt sebesített meg a támadó

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 04.
Hét embert késelt meg egy huszas éveiben járó támadó Vetlanda dél-svédországi város központjában szerda délután. A rendőrség lelőtte a támadót, és az esetet gyilkossági kísérletként kezeli, bár a terrortámadás lehetőségét sem zárják ki. Az incidens során hárman súlyosan, négyen könnyebben megsérültek. 

Az áldozatokat és a férfit is kórházba szállították. Állapotuk nem életveszélyes. 

A svéd miniszterelnök, Stefan Löfven szerint a "szörnyűséges erőszak" arra emlékeztet milyen törékeny is a "biztonságos létünk", és a közösség egyesült erővel kell, hogy szembenézzen az esettel. 

Az incidenst követően megerősítették a rendőri jelenlétet a környéken, ahol összesen öt bűnügyi helyszínt azonosítottak. Az elkövető a helyi rendőrfőnök szerint helyi lakos volt az elkövető, akiről tudott a rendőrség, de eddig csak kisebb bűncselekményeket követett el. 

Egy szemtanú, Asa Karlqvist egy helyi újságnak így írta le a késelést:

"Sikolyt hallottunk az utcáról, majd egy férfi botorkált be az üzletbe, azt kiabálva, hogy megszúrták. Vállából ömlött a vér, ezért gyorsan törölközőket hoztunk, és rászorítottuk a sebre."

Egy másik helyi lakos, Olivia Strandberg ablakából nézte végig, ahogy a gyanúsítottat elszállítja a rendőrség. "Épphogy hazaértem, amikor a legjobb barátom rámírt, hogy ne menjek ki"

Svédországban 2010 óta az ötös skálán hármas szinten van a terrorfenyegetettségi szint.

Azóta két támadás érte Stockholmot: 2010 decemberében egy iraki születésű dzsihadista öngyilkos merényletet hajtott végre a főváros központjában, enyhe sérüléseket okozva az arra járó járókelőkben, 2017 áprilisában pedig egy az Iszlám Állammal szimpatizáló üzbék menedékkérű lopott kisteherautóval hajtott a járókelők közé, ami öt ember halálához vezetett.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!