hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korán-égetés után: migránsválság Svédországban
Egy elhibázott menekültpolitika gyümölcsei
Korán-égetés után: migránsválság Svédországban

Az elmúlt években Svédországban több száz robbantásra és még több lövöldözésre került sor bevándorlók részéről.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 05. 11.
Svédországban beérni látszik egy évtizedekig alkalmazott bevándorlási politika gyümölcse, mely a társadalmi valóságot alapjaiban rajzolta át. A húsvéti Korán-égetéseket követő kiterjedt erőszakhullám újabb jele az iszlamizmus és bevándorlás összefonódó problémakörének.

A nyilvános Korán-égetéseket egy dán–svéd kettős állampolgárságú, bevándorlásellenes politikus, Rasmus Paludan szervezte még április közepén, a húsvéti hétvége előtt Svédország több pontján. Ezek nyomán erőszakos zavargások sora indult meg Norrköping és Linköping városokban, majd átterjedt Malmőbe, Landskronába, Örebróba és Stockholm elővárosába, Rinkebybe.

A hivatalos tájékoztatás szerint a háromnapos erőszakhullámban több mint 100 rendőr és legkevesebb 14 civil sérült meg, továbbá több mint 20 rendőrjármű semmisült vagy rongálódott meg. Ráadásként a rendbontók még egy iskolát is fölgyújtottak. A hatóságok negyvennél is több embert vettek őrizetbe a húsvéti zavargásokkal összefüggésben. Az elemzők mintegy 200 főre teszik a megmozdulásokban részt vett személyek számát, és szerintük az erőszakhullámok hátterében helyi bűnhálózatok állhattak.

Húsvéti égetett Korán svéd módra

A Korán-égetésekre egyébként hatósági engedély birtokában került sor. A rendőrség közleménye szerint az ország szólásszabadságra vonatkozó – igen megengedő – jogszabályi előírásai miatt engedélyt kellett adniuk a Paludan által szervezett eseményekre, amiket jellemzően a muszlim bevándorlók által sűrűn lakott területeken tartottak. Sajtóértesülések alapján Paludan a Svédországban végrehajtott akciókkal akarta népszerűsíteni 2017-ben Dániában alapított, Stram Kurs (Kemény Vonal) nevű bevándorlásellenes pártját. A politikus a zavargásokat követően közölte, hogy újabb Korán-égetéseket kíván szervezni májusban, de a hatóságok megtagadták az engedélyt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!