Hatalmas bukásokat hozott a Disney-nek a 2023-as év a mozis bevételek terén
Hatalmas bukásokat hozott a Disney-nek a 2023-as év a mozis bevételek terén

Forrás: Shutterstock/Ink Drop

2023. 11. 30.
Idén ünnepli 100. születésnapját a Disney, a 2023-as év azonban meglehetősen kedvezőtlen volt a vállalat számára a filmbevételek terén, így az ünneplésre a korábbi évekhez képest kevesebb oka van Bob Iger vezérigazgatónak.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

Az amerikai filmgyár egy sor kiemelkedő költségvetésű alkotást dobott piacra az év során, melyek büdzséje jellemzően a 200 millió dollárt is meghaladta, de ez sem jelentett garanciát a sikerre a bevételek terén.

Az év elején jelent meg a Disney alstúdiójának, a Marvel gondozásában A Hangya és a Darázs: Kvantumánia c. filmjük, amely 200 millió dolláros költségvetés mellett 476 millió bevételt termelt, ami jócskán elmaradt az előzetes várakozásoktól. Majd májusban érkezett A galaxis őrzői 3., amely 845 millió dollárt hozott, és mondhatni a vállalat idei teljesítményének csúcsa.

És innen indult meg a lejtőn a vállalat igazán.

A Disney leányvállalata, a Pixar nyáron hozta el nekünk a beharangozott Elemi című rajzfilmet, amely az IGN elemzése szerint lényegében annyi bevételt hozott, mint amennyit felemésztett.

Ezt követően jelent meg Disney másik leányvállalatának, a Lucasfilm sokak által várt filmje, az Indiana Jones záróakkordja, A sors tárcsája, amely az idei év egyik leghatalmasabb, illetve legkevésbé várt bukása volt a vállalatnak. 300 milliós költségvetése mellett mindössze 384 millió dollárt hozott a film a jegypénztáraknál.

Aztán jött a Kísértetkastély c. film nyár végén, amely 150 millió büdzséje ellenére világszinten 117 millió dollárt termelt a Disney-nek. Vagyis egy nettó veszteséges projektnek bizonyult.

Ezt követően érkezett el a várva várt őszi szezon, és került mozivászonra a Marvelek c. alkotás, amely az Marvel stúdiójának eddigi történetének legnagyobb bukását hozta a nyitóhétvégés bevételek terén. A november 9-én debütált film bevétele 190 millió dollár felé közelít a 220-275 millió dollárra becsült büdzsé mellett.

Végül pedig a múlt héten befutott a vállalat Kívánság című filmje a moziba, amely viszont a nyitó hétvégén sem tudta elérni az 50 millió dollárt a mozikban. Így ezt sem könyvelheti el sikernek a cég.

(IGN / Hetek)

Előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!